Двама българи, загинали на Титаник, оставят сирачета в Троянско

0
По-късно осиротелите деца се влюбват едно в друго и се женят
По-късно осиротелите деца се влюбват едно в друго и се женят

След трагедията в „Титаник“ сирачетата на двама от загиналите на кораба се женят и жителите на Гумощник им даряват покъщнина.

Това каза Ангелина Георгиева, секретар-библиотекар на Народно читалище „Отец Паисий 1927 г.“ и екскурзовод, в интервю за Агенция „Фокус“  по повод годишнината от потъването на кораба „Титаник“ през 1912 г. и загиналите българи от село Гумощник, намиращо се в Троянския балкан.

Двама от загиналите на „Титаник“ от селото са Лазар Минков и Пейо Колчев. Те оставят бременни жени. След трагедията жената на Лазар Минков ражда момиче и я кръщават Лала, а на Пейо Колчев ражда момче и го кръщават на него. Децата порастват, залюбват се и се вземат. Всички от Гумощник събират покъщнина и им даряват и казват, че може би така е решила съдбата“, каза Георгиева. По думите ѝ от тази прекрасна любов се ражда един учител и впоследствие директор - Петко Чакъров. „Той, за жалост, преди няколко години почина. Съществува статия в килийното училище и сме я кръстили „И в Гумощник любов по холивудски“, поясни секретарят на читалището. 

Тя допълни, че в музейна сбирка в килийното училище в селото се пазят копия от смъртните актове на загиналите в „Титаник“ от Регистърът за умирания. „Преди години една наша землячка Милка Стратева написа много хубаво стихотворение „Орисия“, обясни Георгиева. Секретарят на читалището допълни, че стихотворението е написано за 100-годишнината от потъването на „Титаник. „Пази се и народна песен, но от нея са останали само стихове. Отиде си последният човек, който я знае. Съжалявам, че не я записах. Знам, че мелодията е тъжна и много напевна. Останала е песента „Пуста да остане таз Америка“, каза още Георгиева. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари