Дунав Ултра - рекордите на едно иновативно фейсбук риалити

0

Седмица след приключването на невероятното изпитание на духа и тялото Дунав Ултра 2, стана ясно статистическото измерение на рекордното постижение на екстремния веломаратон за аматьори.

Точното време на изминаване на дистанцията от 688 километра в близост до северната граница на България с велосипеди с една скорост е 44 часа, 18 минути, 50 секунди. Изгорените калории в рамките на това време от двамата участници - Борис Бегъмов и Петър Златков - са 31 771 общо. 

И още някои любопитни данни:

·         Максимална  скорост: 63,7 км/ч

·         Среда скорост Етап 1 (330 км): 28 км/ч

·         Среда скорост Етап 2 (368 км): 27 км/ч

Приключението на двамата авантюристи състояло се на 11-12 юли предизвика завиден интерес в онлайн пространството. Днес стана ясно, че над 4500 души са били свидетелите на постижението посредством специалния интерфейс за GPS проследяване в реално време. Благодарение на тази технология “зрителите” можеха да следят къде се намират двамата участници във всеки един момент по време на изпитанието, както и да научават в реално време с каква средна скорост се движи всеки от тях. Цялото каране е записано и може да се види ТУК: http://bit.ly/1Mk0WsK

Опитът на двамата колоездачи беше съпътстван от иновативно риалити във фейсбук страницата на Дунав Ултра ( http://on.fb.me/1Mk0rPl ) , където в реално време в хода на събитието се публикуваха фотографии на професионалния фотограф и носител на 2-ра награда на Уърлд Прес Фото за спортна фотография Анастас - Стас Търпанов.


За Дунав Ултра

Дунав Ултра е спортно изпитание – веломаратон, създаден през 2014 г. от 45-годишния тогава Борис Бегъмов. Изпитанието включва изминаване на маршрут с велосипед, следващ поречието на река Дунав, със стартова точка най-северозападното населено място на България с. Куделин. След като последователно премине през Видин, Лом, Козлодуй, Оряхово, Никопол, Свищов, Рисе и Силистра, маршрутът се насочва към гр. Добрич, за да достигне крайната точка Черно море в района на с. Дуранкулак.

За да бъде успешно, изминаването на дистанцията следваше да бъде реализирано в рамките на не повече от 48 часа. През 2015-та година, второто издание на Дунав Ултра концептуално беше обвързано и подкрепено с интернет кампания за популяризиране на трансевропейския веломаршрут Евро Вело 6, който преминава и през България. Над 400 километра от маршрута на Дунав Ултра съвпадат с този на изключително популярния в цяла Европа Евро Вело 6. Кампанията носеше името Дунав Ултра 2: Гладни за скорост като ултра дистанцията от 688 километра следваше да бъде измината с велосипеди само с една скорост.

Изпитанието беше вдъхновено от първата колоездачна Обиколка на Франция, чиито участници – пионери в маратонското колоездене, изминавали етапи от 300 и 400 км с велосипеди с една скорост. За да достигнат до успешен финал се готвиха трима участници: Борис Бегъмов (46), Петър Златков (32) и Константин Славов (33), последният обаче отпадна от участие броени дни преди старта на Дунав Ултра
​2 поради травма вследствие на ПТП.

"Макар да нямахме много възможност по време на самото изпитание, усетихме навсякъде копнежа на хората за едно ново, различно и позитивно бъдеще. Навсякъде хората ни приеха изключително топло, а след края на Дунав Ултра мога да кажа категорично, че популяризирането на Евро Вело 6 е ключов фактор за развитието на туризъм в района на Северна България и в частност в близост до р. Дунав” - казва Борис Бегъмов - участник в изпитанието и лидер на екипа на кампанията Дунав Ултра 2: Гладни за скорост.
 

За двамата участници, поставили рекорда

Борис Бегъмов, 46 г., София

Преди 5 години той е бил в напреднала форма на затлъстяване (40 кг наднормено тегло), активен пушач и зависим в начална фаза алкохолик. Борис е експерт в областта дигитален маркетинг, мечтае да създаде онлайн проект за здравословен лайфстайл.

Петър Златков, 32 г., Враца

От 10 години практикува планинско колоездене и има постигнато второ място като част от щафетен екип в 24-часов планински веломаратон. Петър практикува изключително рядка професия за България - велокуриер. В свободното си време свири на бас със своя група.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари