Дунав пресъхва, корабите спират

0
Край село Батин вече са се показали и пясъчните прагове на реката
Край село Батин вече са се показали и пясъчните прагове на реката Снимка: Дарик / Архив

Дунав продължава да пресъхва бързо и праговете по реката почти спират корабоплаването.

Най-тежко си остава положението в района на остров Белене, което продължава да става все по-критично с всеки изминал ден. Според АППД дълбочината тук вече е 1,90 метра, а ширината на фарватера /плавателния път/ е 40 метра. Заради малкото възможности за маневри и почти невъзможното разминаване на корабите по Дунав, тук са се натрупали около 30 самоходни и още толкова несамоходни плавателни съда.

За да могат да преминат през плитчината при Белене, капитаните трябва да провлачват много внимателно секциите си или да дори да ги разтоварват, да пренасят товара по суша и да ги претоварват след пясъчния праг, съобщиха от дирекция "Речен надзор-Русе" към агенция "Морска администрация", цитирана от 24 часа.

Заради утежнената ситуация, всички корабособственици са били уведомени за навигационната обстановка. "На място помага и патрулен катер", обясни Жеков.

Въпреки това често се случват временни засядания на кораби, заради подценяване на обстановката от капитаните и несъобразяване с наложените ограничения.

От Дунав вече са се показали и пясъчните прагове в района на остров Вардим, под устието на река Янтра, край Батин и Попина. В тези участъци обаче засега не се налага провлачване на секции.

Нивото на Дунава при Русе в петък бе 111 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за следващите два дни е то да спадне с още четири сантиметра.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари