Духът на будителите оживя в Караманово

0

Творби от различни краища на България участваха в конкурса, посветен на 1 ноември, Ден на народните будители.

Проявата беше организирана от НЧ „Светлина“ в Караманово и премина под мотото „Моите будители“. Творбите за надпреварата бяха в четири категории – за стихотворение, есе, рисунка и апликация. „Може би наложените противоепидемични ограничения дадоха своеобразен тласък за повече участници. В инициативата ни се включиха творци от литературни клубове, самодейци, ученици от различни учебни заведения. Получихме творби от Карнобат, Шумен, Перник, Варна …“, сподели читалищният секретар Петя Герасимова.

Журито се оказа в ситуация на затруднение да отличи най-добрите творби. В четирите направления се включиха повече от 100 участници, като някои от тях участват с повече от едно произведение. Творците се оказаха най-активни в написването на есета и стихотворения. „Всеки един от нас, сам по себе си е будител, пробуждайки другите със своето творчество за големите житейски истини, за доброто и красивото. Няма нищо по-свято да бъдем верни следовници на Ботев и Левски, на Раковски, Вазов и Чинтулов… С чест да се наричаме българи и да бъдем народ със славно минало, културен живот и традиции, както е рекъл Паисий. И самите ние да оставим следи след себе си“, допълва Петя Герасимова.

Журито единодушно присъди две първи награди в категорията за есе. Бяха отличени творбите на Рая Дочева – 11 г. от Шумен и на Деница Данева – 11 г. от Карнобат. Първи награди получиха стихотворенията на Радослав Радославов -9 г. от Варна и Белослава Петрова – 12 г. от Шумен. Отличието за рисунка грабна Ангел Иванов – 13 г. от Караманово. Апликациите на Преслава Николова – 12 г. от Ценово и на Радостин Анчев – 12 г. от Караманово заслужено получиха адмирациите на оценяващите. Организаторите ще връчат и две специални награди. Първата ще отпътува за НЧ „Просвета 1936“ в с. Джулюница за подготвеното табло за будителите. На втората ще се зарадват членовете на литературен клуб „Сладкодумци“ от Шумен за изключително активното им участие. В навечерието на един от най-българските празници, Деня на народните будители, във фоайето на читалището беше подредена изложба с творбите от конкурса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари