Ще се намеси ли ООН в съдбата на дубайската принцеса затворник?

0
Принцесата разказва за жестокостите на собствения си баща, за брутално строгите правила, установени в дома им, както и за трите години, които самата тя е прекарала в арабски затвор
Принцесата разказва за жестокостите на собствения си баща, за брутално строгите правила, установени в дома им, както и за трите години, които самата тя е прекарала в арабски затвор

Министърът на външните работи на Великобритания Доминик Раб смята, че ООН ще се задейства

Дъщерята на емира на Дубай шейх Мохамед - Латифа, засне шокиращи видеа, в които обясни, че е в плен и се страхува за живота си.

Кадрите бяха компилация от няколко по-кратки клипа, които принцесата е записвала в продължение на няколко месеца с телефона си в тоалетната на "вилата затвор", припомня 168 часа.

Това е единствената врата, зад която мога да се заключа - обяснява Латифа. - Нямам ключ дори от входната врата. Заложник съм, а вилата е превърната в затвор. Прозорците са залостени, не могат да се отворят. В изолация съм. Петима охранители пазят сградата, а две жени са с мен непрекъснато.

Нямам достъп до лекар. Нито са ме съдили, нито има някакви обвинения срещу мен, за да ме държат тук. Уморена съм от всичко. Като някакъв цирк е. Не искам да съм заключена в тази вила, искам да съм свободна. Не знам какво планират да правят с мен, наистина не знам. Положението става все по-отчайващо с всеки изминал ден.”

Принцеса Латифа вече е получила заплаха, че ако направи нов опит за бягство от вилата на баща си, ще бъде преместена в затвора на емирството

Разказите ѝ отново провокираха международен отзвук и призиви за разследване, което да установи какво се случва с дубайската принцеса. От ООН обещаха този път да обърнат по-сериозно внимание на казуса и да проверят дали човешките и гражданските права на Латифа са нарушени. Те поискаха обяснение от ОАЕ и доказателства, че Латифа все още е жива.

Британското правителство също реагира на данните, изнесени от Би Би Си. Оттам заявиха, че ще следят внимателно какво отговарят емирствата на запитванията на ООН.

От човешка гледна точка всеки, който е гледал този запис, би изпитал загриженост. Смятам, че правилният механизъм е да се действа през ООН. Знам, че той вече е задействан. Подкрепяме това и ще наблюдаваме какъв е резултатът”, каза министърът на външните работи на Великобритания Доминик Раб.

В отговор на призивите на ООН от Дубай побързаха да уверят, че принцеса Латифа е добре.

Те изпратиха информация до посолството на ОАЕ в Лондон, че принцесата, която твърди, че е държана като заложник от баща си, е обгрижвана у дома и състоянието ѝ се подобрява. За нея се грижели медицински специалисти и получавала подкрепата на роднините си.

“След време очакваме тя да възобнови обществения си живот", пише още в комюникето. Какво е състоянието на Латифа и защо за нея се грижат лекари обаче, не се споменава никъде.

Съдбата на дубайската принцеса се следи от дълго време. Тя отдавна е затворник на баща си. Прави първия си опит за бягство няколко месеца след като навършва 16 години.

Активира плана си, след като сестра ѝ Шамза е заловена в Лондон. Тя успяла да избяга във Великобритания, но след това направила грешката да се обажда на роднините си от време на време, което улеснило откриването й. Шамза е отвлечена, докато се разхожда в британската столица, и е върната обратно в Дубай с частен самолет.

По думите на Латифа сестра ѝ е дрогирана ежедневно и е държана насила в една от къщите на баща им без право да се вижда със семейството си.

Намеренията на Латифа били да избяга в Оман, да се свърже с адвокат по човешките права и да помогне на сестра си, но е хваната на границата и е вкарана в арабски затвор, където прекарва 3 години. По заповед на емира на Дубай тя е бита и измъчвана, а когато накрая е освободена, е изпратена в болница за едномесечно лечение.

Принцеса Латифа предприема тази крачка, защото не можела да понася повече всичките ограничения. Не ѝ позволявали да пътува или да се обучава. Макар в дома на шейха да живеела луксозно, на нея ѝ липсвали елементарни свободи. Принцесата нямала собствен телефон,

не можела да излиза с приятели,

контактите ѝ се ограничавали до членовете на семейството, от училище гардове я придружавали директно до дома, който не можела да напуска без изрично разрешение от баща си. Той трябвало да ѝ позволи дори и обикновено излизане на двора.

Емирът на Дубай има последната дума за всеки малък детайл около семейството си. Именно затова винаги когато Латифа се опитвала да протестира срещу строгите му правила, била наказвана и дрогирана, за да не буйства

Въпреки че разбира на какво е способен баща й, тя не се отказва от опитите си да избяга.

Публикуваното сега видео е първото послание на Латифа от 2018 г. насам, след като беше заловена при второто си бягство и върната насила в страната.

Планът ѝ бил да се измъкне от шофьора си и да стигне до Оман с помощта на свой приятел. Оттам трябвало да се качи на лодка, за да отплава до международни води - на регистрираната в САЩ яхта "Ностромо". Капитанът ѝ Ерве Жобер е французин и бивш морски офицер. Самият той е избягал от ОАЕ, гмуркайки се в морето, след като е бил обвинен от властите в измама. Капитанът отрича всички обвинения. Бизнесменът очаквал на борда шейха Латифа и заедно трябвало да поемат на дълъг курс към Индия. Там дубайската принцеса искала да се качи на самолет за Флорида, където живеел капитанът, и да поиска политическо убежище.

По някакъв начин обаче баща ѝ научава за подготвеното бягство. Според една от теориите техниката я предава. Властите в Дубай използвали данните от телефона й, за да разберат къде се намира, въпреки че е бил изключен. С нея тръгнала Тийна Яухиайнен - инструкторка по капоейра и както сама се нарича - бивша френска шпионка. Според русокосата ѝ приятелка Латифа е хваната по друг начин. Историята със засеченото местоположение по телефона била пресилена.

Как точно е открита, не е ясно, но дирите на принцесата се губят, след като яхтата е нападната от командоси.

Почти едновременно със залавянето на Латифа в YouTube се появи неин запис, в който говори за двата неуспешни опита да напусне родината си. Разказът ѝ започва с разтърсващата фраза: “Ако гледате това видео, не е добре. Означава, че или съм мъртва, или съм в много, много лоша ситуация”.

Принцесата разказва за жестокостите на собствения си баща, за брутално строгите правила, установени в дома им, както и за трите години, които самата тя е прекарала в арабски затвор, след като е била заловена при първия си опит за бягство.

Хората, които ѝ помогнаха тогава - Тийна Яухиайнен и Ерве Жобер, многократно алармираха, че Мохамед бин ал Мактум е затворил под ключ дъщеря си, но от това нищо не последва.

Така от февруари 2018 г. до декември от бегълката нямаше и следа. За да разсеят слуховете, властите в Дубай публикуваха снимки на Латифа, на които тя е с Мери Робинсън, бивш президент на Ирландия и бивш комисар на ООН по правата на човека, която гостува в арабската страна. На една от фотографиите двете бяха седнали на маса без алкохол - само с вода, на която очевидно има и други хора, но тяхното присъствие е само загатнато. Сервитьор отнася приборите и чиниите пред двете жени.

Вместо успокоение обаче кадрите доведоха до още по-силна негативна вълна, този път насочена и срещу бившия върховен комисар. Според правозащитници разходката на Робинсън до Дубай е грешка, защото по този начин подкрепя потисническия режим в емирствата.

След новото видео Мери Робинсън заяви, че е била подведена от семейството на шейх Мохамед бин ал Мактум и изненадана от признанията на Латифа, тъй като

не доловила проблем при срещата им в края на 2018 г.

Новите кадри провокираха институцията да обърне по-сериозно внимание на правата на жените в ОАЕ и този път да реши въпроса с принцеса Латифа. Привържениците ѝ обаче са силно притеснени, че това последно видео ще ѝ струва нова доза измъчвания и упояване с наркотични вещества.

 

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари