Dubai Ports World проучва българските портове

0
Ръководството на компанията е било запознато и с програмата за изграждане на индустриалните зони и пристанищата по река Дунав
Ръководството на компанията е било запознато и с програмата за изграждане на индустриалните зони и пристанищата по река Дунав Снимка: AP

Султан Ахмед бин Сулайем - главен изпълнителен директор на Dubai Ports World и един от най-влиятелните бизнесмени от Обединените арабски емирства, гостува у нас и в поредица срещи проучи възможностите за развитието на България като логистичен център за пренос на стоки към Европа.

Бизнесменът се срещна с държавния глава Румен Радев и обсъди с него перспективите за утвърждаването на България като регионален логистичен център за пренос на стоки от Азия към Европа.Компанията Dubai Ports World е един от най-големите оператори на пристанища в света със 78 логистични терминали в различни части на света, пише вестник Банкер.

Стратегическото разположение на страната ни между Европа и Азия и висококвалифицираните кадри у нас създават отлични предпоставки за избора на България като регионален логистичен център. Султан Ахмед бин Сулайем е подчертал интереса на Dubai Ports World за инвестиции в българските пристанища и за създаването на високотехнологични логистични центрове в различни градове на страната. По думите му използването на българските пристанища по река Дунав дават възможност за бърз достъп до останалите европейски държави.

Това посещение е продължение на по-ранни срещи на представители на компанията - през април, у нас. Тогава министърът на икономиката Емил Караниколов се срещна с ръководството на DP World за Европа и Русия и изтъкна стратегическото място на България като транзитен център между пазарите на Европейския съюз, Близкия Изток, Северна Африка, Русия и страните от ОНД. Той е отбелязал и политиката на българската държава да инвестира в развитието на модерна и адекватна транспортна и логистична инфраструктура, а и факта, че през страната ни преминават важни транспортни коридори и разполагаме с две пристанища на Черно море - Варна и Бургас.

Ръководството на компанията е било запознато и с програмата за изграждане на индустриалните зони и пристанищата по река Дунав, където има сериозен потенциал.

На мениджърите на DP World за Европа и Русия са били представени и стимулите, които българското правителство предоставя за инвестиции: ускорени административни услуги, възможност за придобиване на имоти държавна или общинска собственост при преференциални условия (както за продажба, така и за право на строеж и дългосрочен наем), финансова подкрепа за изграждането на необходимата инфраструктура и за обучение на персонал, частично възстановяване на направените задължителни осигурителни вноски и други.

Компанията DP World има ключова роля за осъществяването на световната търговия и е неразделна част от веригата на доставките. Тя управлява множество свързани бизнеси - от морски и вътрешни терминали, морски услуги, логистика и спомагателни услуги до технологични решения за търговия. Компанията притежава портфолио от 78 опериращи морски и вътрешни терминали, подкрепени от над петдесет свързани дейности в 40 страни на шест континента, със значително присъствие, както на бързоразвиващи се, така и на зрели пазари. DP World използва различни форми за собственост и сътрудничество - 100% собственост, сътрудничество с местен партньор, правителството или местна структура и други. В тази връзка компанията може да бъде гъвкава и да използва най-подходящата форма на сътрудничество, в зависимост от местното законодателство. Това е отбелязал тогава главният изпълнителен директор и управляващ директор на DP World Великобритания за Европа и Русия Рашид Абдула. Заедно с него в София бяха дошли и Мобола Ике - мениджър "Бизнес развитие" на DP World за Европа и Русия, Козмин Карстеа - управляващ директор на DP World-Констанца и други мениджъри.

Източник: БАНКЕРЪ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари