Другото лице на Стив Джобс

0
За него знаят малко хора
За него знаят малко хора

Преди четири години смъртта на съоснователя на Apple Стив Джобс предизвика глобална скръб в дълбочина и продължителност, които режисьорът на документални филми Алекс Гибни трудно може да си обясни,пише британският вестник Guardian.

Дали хората, които се събираха на бденията със свещи в магазините на Apple по света, наистина са тъгували за Джобс или по-скоро заради усещането на загубата на бъдеще, което изглежда обещаваше безкрайна поредица от приспособления и устройства, всяко от които по-изключително и иновативно от предишното?

Това е главният въпрос във филма „Стив Джобс: мъжът в машината" - мощна критика на човека и компанията, която се стреми да проникне в добре защитените крепости на вярата, пише Money.bg.

Едва ли лентата обаче ще спечели одобрението на семейството на Джобс или директорите на Apple, тъй като се спира предимно на противоречията в характера на Стив Джобс - осиновеното дете, което първоначално отрече бащинството си от собствената си дъщеря, създателят на най-високо оценената компания в света, който считаше филантропията за загуба на време, търсачът на Дзен изкуството, който бързо сменяше колегите си и ръководеше култура на опции за акции със задна дата и схеми за избягване на данъци.

Самият режисьор започнал да счита Джобс за „монах без състрадателност". „Като човека, който председателстваше компания, която стана най-ценната на Земята и като някой, който излезе от контракултурата, това е критика за това как ценностите стават компрометирани. Как можете да видите повърхностните им ефекти - черното поло, слушането на Боб Дилан, приятелството с Боно... И въпреки това да плащаш на китайските си служители жалка сума, да плячкосваш околната среда, да правиш съмнителни борсови сделки, да не плащат данъци", казва Алекс Гибни.

Според него вероятно новата представа за постиженията на Джобс е навременна не само защото правителствата вехнат и корпорациите поемат все по-голяма мощ, но и защото технологията заема все по-голяма роля в начина, по който общуваме.

„Тези машини ни свързват, но също така и ни изолират. Хората в Apple се разстройват много, ако критикувате Стив. Но защо да не зададем сложните въпроси за това накъде отиваме с технологията и как тя работи за нас", пита Алекс Гибни.

„Той беше нарцисист, без съмнение, но мисля, че той мъдро разбра, че всеки от нас е нарцисист в някои отношения. Една от причините тези продукти да са толкова атрактивни за нас е, че те са отражение на това, което сме ние. Това беше неговият гений", добавя Гибни.

Филмът „Стив Джобс: мъжът в машината" излезе в САЩ на 4 септември

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • русенец
    При неотдавнашното посещение на Тони Блинки в Пекин, той бе посрещнат на летището от заместник ПР-а на Окръжния комитет на...
  • чичомехтинпедала
    Пиша тука някакви тапотий да ми плашта Мутрофанката жълти копейки.да живей ТероруZZшлямия и путлерчето!
  • daskal
    Колкото и да се труфят с арманита и шанели, всичките ни милионери "бизнесмени" днес смърдят на БКП и Държавна сигурност....
  • до Хуилото
    Ко стана бе хуилко, що имаш толкоз минуси? Да не стане скоро ти да трябва да заминаваш, лумпен изкрейзъл.
  • Путин Хуйло
    Да, на мен ми ебаха майката, даже и мен самият ме ебаха и ми хареса страшно много. Най-хубавото беше, когато негрите от...