Древно същество възкръсна след 46 000 години

0
Малкият кръгъл червей е живял в края на плейстоцена
Малкият кръгъл червей е живял в края на плейстоцена

Малкият кръгъл червей е живял в края на плейстоцена

Пътуването във времето е било овладяно от малък червей, който е бил събуден, след като е бил замразен за около 46 000 години.

Смята се, че е живял в края на плейстоцена, по времето на вълнените мамути. Тази малка група червеи е извадена от сибирската вечна замръзналост, и била размразена. Всички се изумили, че те реално са "оживели".

Червеите от отдавна изчезнал вид, наречен Panagrolaimus kolymaensis, всъщност не са били мъртви, а са се намирали в латентно състояние, наречено криптобиоза, при което са се изключвали, докато процесите в тялото им не са били откриваеми.

Преди това учените разполагаха с доказателства, че кръглите червеи могат да останат в това състояние за по-малко от 40 години, информира VESTI.

Но радиовъглеродното датиране на растенията в ледената дупка, където са открити червеите, показва, че те са на около 46 000 години.

Професор Теймурас Курцхалия, главен автор на изследването за невероятното откритие, публикувано в списание PLOS Genetics, и почетен професор в Института по молекулярна клетъчна биология и генетика "Макс Планк", заяви: "Този малък червей може да се нареди на опашката за рекорд на Гинес, тъй като е останал в състояние на спряна анимация много по-дълго, отколкото някой е смятал за възможно.

"Фактът, че може да бъде съживена след 46 000 години, ме накара да се захласна по нея."

"Това е по-скоро като приказката за Спящата красавица, но за много по-дълъг период от време".

Най-впечатляващият пример за дългосрочно спиране на живота е наблюдаван при бактериални спори, оживели след 40 милиона години в коремното съдържимо на изчезнали пчели, запазени в погребан кехлибар.

Но новият резултат се смята за най-добрия досега сред малкото малки същества, включително известните с неразрушимостта си микроскопични тардигради, наричани "водни мечки", и водните обитатели, наречени ротифери, които са способни да изпадат в състояние на покой и по-късно да се съживяват.

Изминаха пет години, откакто руски учени извадиха кръглите червеи Panagrolaimus kolymaensis от вечната замръзналост с дупката на изчезнал арктически глиган, на 130 метра от повърхността на откривката Дуванни Яр на река Колима в Североизточен Сибир.

Сега новото изследване показва колко дълго са чакали тези червеи, за да се съживят.

Малка група оживели червеи, които са били съживени, след като са били снабдени с вода и храна, са живели по-малко от месец, но са дали началото на повече от 100 поколения нови червеи.

Установено е, че тези червеи използват подобен механизъм за влизане в състояние на спряна анимация като ларвите на съвременните кръгли червеи, наречени Caenorhabditis elegans, които се срещат по купчините компост и в гниещи плодове и растения в Европа и по света.

Лабораторните експерименти показват, че може би е важно червеите първо да бъдат леко дехидратирани, преди да могат успешно да оцелеят при -80°C с изключени основни телесни функции.

На биохимично ниво и двата вида произвеждат захар, наречена трехалоза, когато са леко дехидратирани в лабораторията, което вероятно им позволява да издържат на замразяване и интензивно обезводняване.

Професор Курцхалия заяви: "Много, много далеч сме от това да използваме тази наука, за да върнем обратно криозамразени хора или динозаври, въпреки че вече по-добре разбираме как да постигнем състояние между живота и смъртта.

"Но много неща все още предстои да бъдат изследвани".

Това би могло да помогне за съхранението на клетки или тъкани в бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари