Дренките: Вълшебни срещу възпаления, стомашни проблеми и гърлобол

0
Дренките могат да лекуват заболявания на гърлото, анемия, морбили, бъбречно заболяване, диария и хемороиди
Дренките могат да лекуват заболявания на гърлото, анемия, морбили, бъбречно заболяване, диария и хемороиди

Дренките могат да лекуват заболявания на гърлото, анемия, морбили, бъбречно заболяване, диария и хемороиди

Лечебните свойства на дренките са познати още от древността. Това растение расте навсякъде, най-вече в сухи, слънчеви и хълмисти склонове, близо до широколистни гори. Дрянът цъфти през февруари и март, а плодовете узряват от юли до октомври. Плодовете са с тъмно червен цвят и имат леко кисел вкус.

Дренките съдържат големи количества естествени захари, органични киселини, пектин, танин и витамин C.

Дренките съдържат два пъти повече витамин С, отколкото портокалите, могат да се консумира пресни, сушени, замразени. Можете да ги използвате, за да направите компоти, сокове, конфитюри, но въпреки всички предимства на дренките, те малко се използват за лечение, пише сайтът Е - Здраве и култура.

Всяка част на дряна е здравословна: плодовете, листата, кората, цветовете и семената.

Това невероятно здравословно растение е много ефективно при лечение на редица заболявания. Руски учени са открили, че кората и листата на дряна имат антимикробни свойства, семената могат да бъдат използвани, за да се лекуват кожата и лигавиците.

Сокове, мармалади, чай от зрелите плодове на дряна помагат срещу диария и други заболявания на храносмилателния тракт. Ако имате повишена температура едновременно с диария, препоръчително е да се пие чай, направен от кората на дрян.

Как да си направим сок от дренки срещу стомашни проблеми?

Сок от <strong class='keys'>дренки</strong> за диария

Необходими съставки:

- 4,5 литра вода

- 1 кг узрели дренки

- 1 кг захар

Измийте плодовете, нарежете ги и ги поставете в 3 литра вряща вода. Варете дренките за около двадесет минути. След това намачкайте получената маса с цел да се получи хомогенна смес, добавете останалата част от водата и варете още 15 минути. След като сместа е готова, добавете захарта и намалете температурата. Разбърква се непрекъснато, докато захарта се разтвори, след което се вари на висока температура в продължение на десетина минути. Полученият дрянов сок се налива горещ в затоплени стъклени бутилки, които се затварят плътно. Отворена бутилка със сок от дренки трябва да се съхранява в хладилник.

Конфитюр от дренки

Той винаги се приготвя в следното съотношение: един килограм захар на килограм дренки.

Измийте пресните плодове, отстранете костилките и ги поставете в топла вода за пет минути. След това извадете плодовете, сложете ги в купа и поръсете със захар. Сместа трябва да се вари в продължение на три часа при по-ниска температура с постоянно разбъркване. Мармаладът е готов, когато сместа стане гъста. Горещият мармалад трябва да се насипе в чисти, топли и сухи стъклени буркани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари