Драмите в гоцеделчевската болница продължават с пълна сила

0
Общинарите не потушиха разкола, прокуратурата проверява защо лекари напускат
Общинарите не потушиха разкола, прокуратурата проверява защо лекари напускат

Драмите в МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев продължават с пълна сила.

След няколкомесечно напрежение, в средата на март 14 ключови лекари подадоха молби за напускане. Те са несъгласни с провежданата политика от управителя Владислав Улевинов. Днес с гръм и трясък се провали извънредна сесия на общинския съвет, на която трябваше да се реши как напускащите да бъдат задържани. Така скандалите поставиха общинската управа и местната здравна система в неудобно положение - насред епидемията от коронавирус основната тема в Гоце Делчев са междуособиците в болницата (МБАЛ „Иван Скендеров“ е сред заведенията в региона, които трябва да лекуват болни от заразата). Отгоре на всичко преди два дни и прокуратурата нареди проверка там, пише вестник СЕГА.

Извънредната сесия продължи кратко, тъй като в залата не бяха пуснати част от подалите молба лекари. После съветниците започнаха да спорят дали и как да бъдат намерени другите недоволни доктори. Суматохата приключи с почивка, която практически се оказа финал на заседанието. Всъщност конкретното решение на казуса трябва да го намери работна група от общинари, начело с кмета Владимир Москов. В нея влизат и съветници, а днес партиите смениха представителите си. За понеделник е насрочена нова извънредна сесия, на която единствената точка е отново същата - ситуацията в болницата.

А докато в общинската сграда съветниците се чудеха да заседават или не, пред нея се бяха струпали хора. Местните медии преброиха 200-300 души, дошли в подкрепа на напускащите лекари.

Вестникът припомня как и защо държавното обвинение погна МБАЛ „Иван Скендеров“:

Прокуратурата влиза в болницата в Гоце Делчев като разпореди проверка на половин дузина контролни органи с твърдението, че така ще осигури медицинско обслужване на хората от общината. Това става ясно от официално съобщение на държавното обвинение, от което не се разбира каква точно е работата на държавното обвинение да прави подобно нещо.

Според официалната информация "Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира и указа на Окръжна прокуратура-Благоевград да разпореди на съответните структури на РЗОК, Инспекция по труда, АДФИ, представители на одит от МЗ и други компетентни органи, проверка на МБАЛ „Иван Скендеров“ ЕООД – гр. Гоце Делчев с оглед предприемане на незабавни мерки за обезпечаване на медицинското обслужване и лечение на населението в община Гоце Делчев".

Проверката била във връзка с множество публикации в средства за масово осведомяване, петиции, подписки и изявления в социалните мрежи на граждани на общината, че посоченото лечебно заведение може да преустанови обслужването на населението. Причината е подадените заявления за напускане на 14 лекари от болницата и последващо изразено от тях желание да останат на работа в условията на извънредно положение, по което не се е взело отношение.

В хода на проверката ще бъдат изискани и становище и действия от страна на Общинския съвет в града и кмета на общината, както и от лекари и ръководство на болницата. 

Не става ясно какви точно действия ще предприеме прокуратурата за населените места, в които през последните години имаше закриване на болници или основни отделения дори в медицински заведения в областни градове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари