Драконови мерки срещу коронавируса в Северна Корея

0
Високоговорители по улиците съобщават мерките за хигиена, които трябва да се вземат за предпазване от коронавируса
Високоговорители по улиците съобщават мерките за хигиена, които трябва да се вземат за предпазване от коронавируса

Северна Корея предприема извънредни мерки - високоговорители по улиците съобщават мерките за хигиена, които трябва да се вземат за предпазване от коронавируса, а държавните медии призовават за "абсолютно подчинение" на здравните власти, предаде Франс прес.

Севернокорейските власти бързо затвориха границите с Китай и Русия - стратегия на изолация, която според дипломати и експерти е най-добрата за защита от вируса на една страна, чиято инфраструктура на здравеопазването е пословично дефектна. Всеки пристигнал в Северна Корея подлежи на период на изолация от 30 дни. Пхенян предприе и т.нар. вътрешна "антивирусна кампания" според официалната агенция КЦТА, включваща мерки като проверки от врата на врата на здравословното състояние на обитателите или обиколки на камионетки с монтирани високоговорители, които напомнят необходимите санитарни мерки.

Чужденците са обект на най-драстичните ограничения, посочва АФП, тъй като от началото на месеца е наложена домашна карантина на всички чужди граждани. Дипломати също нямат право да се разхождат по улиците на столицата - ситуация, която посланикът на Русия Александър Мацегора определя като "ужасна за състоянието на духа". Посолството е лишено от дипломатическа поща и повече не може да се снабдява с медикаменти и други стоки от първа необходимост, разказва той в интервю за ТАСС, цитирано от АФП. На служителите не се позволява да излизат от комплекса в центъра на столицата, освен за да изхвърлят боклука.

"Корейски специалисти дезинфекцират нашия камион веднага щом пресече портала на мисията", разказва дипломатът. Православната църква в Пхенян, курсовете по таекондо, басейнът или ледената пързалка са недостъпни за персонала, както и уроците по рисуване или по корейски език. В този смисъл дипломатическата работа почти е спряла, продължава дипломатът: повече никакви срещи или преговори със севернокорейки чиновници или с други посолства - контактите с местните власти са осъществяват чрез телефонни разговори или официални ноти, пускани в специална пощенска кутия.

Нито една друга страна освен Северна Корея не би могла да приложи подобни мерки, смята Мацегора. От материална гледна точка самоизолацията струва скъпо на държавата, но това е цена, която Пхенян винаги е готов да плати. За решаването на задача с държавна важност, въпреки всички сериозни материални загуби, само такава , уникална по своему страна като КНДР може, първо - да се реши на това, и второ - технически да го осъществи, обяснява посланикът, като допълва, че в известен смисъл властите са били улеснени от факта, че с редовни полети Пхенян е свързан само с Пекин и Владивосток.

Понеже практически е невъзможно да се провери дали преди пътуването до КНДР чуждестранният гост е посетил Китай, още по-малко дали е общувал с някого, който може да е заразен, затова те решиха да не рискуват и направо затвориха и двете граници - и с Китай, и с Русия, допълва Мацегора.

Много важно е да се разбере, че въпросите на сигурността на държавата, идеологията и достойнството на страната (според севернокорейското понятие, разбира се), в КНДР винаги и безусловно надделяват над икономическите съображения, подчертава руският посланик, цитиран от АФП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари