ДПС прецака Слави Трифонов за мажоритарния вот

0
Парламентът отхвърли мажоритарното гласуване, защото не стигнаха гласовете "За", след като ДПС отегли подкрепата си
Парламентът отхвърли мажоритарното гласуване, защото не стигнаха гласовете "За", след като ДПС отегли подкрепата си Снимка: Юлия Лазарова

Проектът за промени в Изборния кодекс, с който трябва да се въведат мажоритарни избори, беше отхвърлен на първо четене от Народното събрание.

"За" проекта гласуваха само от ГЕРБ, които са вносители, и "Воля" на Веселин Марешки - общо 98 народни представители. Против бяха - 121 депутати от БСП, ДПС и "Обединени патриоти" , 1 се въздържа.

Във вторник промените бяха приети от правната комисия с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Воля". Това беше изненада, тъй като ДПС беше партията, която най-последователно защитаваше пропорционалната избирателна система и твърдо беше срещу приемането на преференциалното гласуване, пише Actualno.

Няколко часа по късно, ръководството на ДПС обаче реши, че няма да подкрепи въвеждането на мажоритарна избирателна система.

Отхвърленият днес законопроект има за цел въвеждане на мажоритарни избори за Народно събрание съобразно резултатите от инициирания от "Шоуто на Слави" референдум. "Със законопроекта се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в два тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни района в страната", пише в мотивите.

За българите в чужбина не се предвижда отделен район, а да се регистрират предварително по интернет и гласовете им да се разпределят по "местоживеене" в България.

Със законопроекта на ГЕРБ се предлага мажоритарно гласуване в два тура в 240 едномандатни избирателни района, чиито граници се определят от президента. За избран още на първия тур се счита кандидат за народен представител, който е получил над 50% от гласовете в едномандатния район.

С предложението се предвижда намаляването на партийната субсидия според параметрите на референдума - от 11 на 1 лев за получен глас на парламентарни избори, като промяната да влезе в сила още тази година.

Текстът гласи и че при избор на депутат за министър трябва да се провеждат частични избори не по-късно от 40 дни след съобщението на ЦИК, че мястото в парламента се е опразнило

Източник: actualno
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари