Доживотна присъда за убийството на полицай във Варна

11
Йордан Петров бе оправдан от Варненския окръжен съд по делото за тройния разстрел в село Куманово
Йордан Петров бе оправдан от Варненския окръжен съд по делото за тройния разстрел в село Куманово Снимка: БТА / Черно море

Йордан Петров бе оправдан от Варненския окръжен съд по делото за тройния разстрел в село Куманово

Варненският апелативен съд потвърди доживотната присъда на Йордан Петров за убийството на полицая Филип Филипов на 16 януари 2001 г. във Варна. Пресслужбата на съда припомня, че през 2002 г. Йордан Петров беше оправдан от Варненския окръжен съд по делото за тройния разстрел в село Куманово през 1999 г. – на полякинята Анна-Мария (42 г.), българския ѝ съпруг Стефан Костадинов (52 г.) и брат ѝ Ян Мусик (48 г.) и осъден за серия от грабежи, палеж и притежание на огнестрелно оръжие и боеприпаси. Тази присъда бе изменена през януари 2003 г. от Варненския апелативен съд, който му присъди доживотна присъда при специален режим за съучастие със Златин Златинов в убийството на служителя на МВР.

След като ВКС потвърди това наказание, присъдата влезе в сила през юли 2004 година. Извършителите на тройното убийство останали неразкрити дълго време. Тройната екзекуция започнала да се разплита на 16 януари 2001 г. Тогава на кръстовището на улиците "Дрин" и "Самсаров" бяха простреляни двама полицаи – сержантите Филип Филипов и Ивайло Иванов. Третият – Венцислав Илиев, се отърва без наранявания. След едноседмична кома Филипов издъхна в болницата.

На местопрестъплението бе открита личната карта на Златин Златинов. Впоследствие се оказало, че малко преди това престъпниците опитали безуспешно да разбият бижутерски магазин. След стрелбата Йордан и Златин избягали.

Полицаите открили квартира, използвана от двамата подсъдими като базов лагер. В жилището бил намерен и фотоапарат "Канон", собственост на убитите Стефан и Анна-Мария.

По-късно Петров е бил задържан в Дряново, а Златин се самоуби в къщата на дядо си, докато е бил издирван за престъпленията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари