Доцент Околийски: Загубихме повече хора в пандемията защото българите са по-болни от другите нации

0
В 16 български града започва кампания по повод Световния ден за борба с хипертонията
В 16 български града започва кампания по повод Световния ден за борба с хипертонията Снимка: БГНЕС / Архив

Започва кампания по повод Световния ден за борба с хипертонията

Това каза  кардиологът проф. Арман Постаджиян, пред БТА

В България тя се провежда за 16-а поредна година.

През май и юни в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Благоевград, Русе, Добрич и Смолян са планирани общо 23 локации за измерване на кръвно налягане с електронни апарати от ново поколение.

Сърдечно-съдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Наблюдава се общо нарастване на случаите, регистрирани с хипертония, както и увеличаване на броя на пациентите с високо кръвно налягане в по-млада възраст. По думите му това се дължи на факта, че повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което се обяснява с ниските нива на информираност и липсата на регулярно измерване на стойностите на кръвното налягане.

С порастването на децата намалява спортуването сред тях, каза доц. Михаил Околийски. Младите хора пият, пушат и не спортуват, като най-често този пример идва от вкъщи, допълни той. "В двете години на ковид пандемия загубихме повече хора в сравнение с другите държави, защото българите са много по-болни от другите нации", посочи доц. Околийски. По думите му в Ирландия само в рамките на три години са се променили показателите, тъй като там почти не се пуши, живее се здравословно и Брутният вътрешен продукт "расте главоломно".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари