Доц. Мангъров: Всички, водещи борбата с пандемията, са мои опоненти

1
С Борисов имаме различия, ще уволня НОЩ и ще назнача проф. Мира Кожухарова
С Борисов имаме различия, ще уволня НОЩ и ще назнача проф. Мира Кожухарова Снимка: Булфото

С Борисов имаме различия, ще уволня НОЩ и ще назнача проф. Мира Кожухарова.

Това каза доц. Атанас Мангъров, инфекционист, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2”, съобщиха от екипа на предаването. Той заяви позиции по следните теми:

Доц. Мангъров - Кандидат за народен представител от АБВ; Срещу какво се бори доц. Мангъров?

Доц. Мангъров и Илиана Беновска се поздравиха в ефира на “Радио К2”. “Добре дошъл в политиката! Защо решихте да се кандидатирата за народен представител от АБВ?” попита водещата. Доц. Мангъров сподели, че поради неволя, защото цяла година се разправя по всички възможни нормални начини със своите опоненти, но няма ефекти и очевидно това е начинът, който му е останал. Беновска попита Бойко Борисов, министърът на здравеопазването, главният инфекционист и щабът ли са неговите опоненти, а доц. Мангъров попита кой е главният инфекционист, че не знае. “Всички тези хора, които водят по този безумен начин всичко, което се случва по време на тази пандемия, са мои опоненти” каза доц. Мангъров и потвърди, че и Борисов е негов опонент. Беновска припомни, че са стиснали ръцете си и са сложили томахавките на масата. Инфекционистът каза, че са приятели с Борисов, но това не означава, че са на едно и също мнение и трябва да говорят едно и също. “Ние с Вас сме многодетни родители и сигурно си даваме сметка, казвам го, за да онагледя въпроса си, че в крайна сметка един върти кормилото на колата, когато се качат останалите. Борисов е на кормилото. Не Ви питам дали трябва да имате еднакво мнение, а доколко трябва да има някаква субординация на ценностните системи, на приоритетите в държавата и на управлението?” попита Беновска. Доц. Мангъров сподели, че е имало учител по математика, който е казвал, че когато са на едно мнение, ще бъде тяхното, но когато са на различно, ще бъде неговото. “Когато човекът, който ръководи страната не е специалист по въпросите, той би трябвало да се допитва до различни хора, до различни мнения и в случая виждате, че една група хора, на които това не им е работата, това са хирурзи, това са микробиолози, това са епидемиолози, обаче, такива, които стоят зад бюрото, са поели в свои ръце кормилото и управляват по най-дилетантски начин” коментира доц. Мангъров. Беновска каза, че тези хора се уповават на европейски директиви, цитирайки международни сайтове, изследвания, практики и попита инфекциониста дали това е порочно. Според доц. Мангъров това е равнозначно на това той да прави опити да ремонтира колата си, при положение, че не разбира нищо от авторемонти, но следвайки указания в интернет и ръководството за ремонт, защото обикновено резултатите са катастрофални. Беновска отбеляза, че най-вероятно няма и да качи децата си в колата, която е поправил сам.

Медицински или административни съвети за коронавируса?

“Вие голям инфекционист ли сте? За пример ще дам Вашият директор на инфекциозна болница - проф. Червенякова - не оспорва директивите, поведението и инструкциите, които се дават от страна на институциите и хората, които споменахме” попита Беновска. Доц. Мангъров каза, че е нормален инфекционист, който се занимава с болни хора от 1983 година и не е бил административен ръководител през живота си, както проф. Червенякова и винаги се е занимавал с оперативна медицинска, практическа работа. Доц. Мангъров подчерта, че вижда нещата от медицинска страна и затова си позволява да дава медицински, а не административни съвети.

Има ли коронавирус?

“Има ли коронавирус в България и въобще има ли коронавирус?” попита Беновска. Мангъров потвърди, че има, но подчерта, че това, което се говори не е това, което е, всъщност. По негови думи това е нещо, което многократно се е случвало в историята на човечеството и в момента е необясним начинът, по който се действа по целия свят. “Това е зашеметяващо и виждате, че по целия свят се чуват гласове, които опонират на начина, по който се ръководи тази пандемия” смята Мангъров. Беновска попита инфекциониста дали е преболедувал, а Мангъров сподели, че не е усетил да е болен, но има антитела и не е спирал да работи.

Ваксиниране на жени, планиращи бременност, бременни и техните мъже; Задължителна ваксинация

“Четох онзи ден по повод дискусиите за ваксините, че жени, които искали да планират бременност, внимавайте в това определение, нямало да подлежат на ваксина. После на следващия ден излезе новина, че сега се правят изследвания, които не знам кога ще приключат и колко ще бъдат надеждни, че ще се изследват ваксините дали пък може и да бъдат ваксинирани такива жени, които планират бременност и са бременни. Задавам два въпроса – А- мъжете, които ще участват в планирането на бременността, защото този акт не е самостоятелен, само женски, те ще бъдат ли ваксинирани и как ще докажем, че една жена на 30 години, по презумпция във фертилна възраст, ще планира бременност, но ако тя има усложнения и по други причини не може да забременее – Б- ще трябва ли да се доказва всяка една жена, че е годна да забременее и ще се забрани ли на жени над 50 години, които все още са във фертилна възраст, пък да могат те да заявят, че ще планират бременност или обществото ще каже - ти си възрастна и на теб не ти се пада да бъдеш бременна. Как ще се разреши този въпрос?” попита Беновска. Доц. Мангъров смята, че това, което се говори за ваксините, е свободно съчинение и по същия начин се говори за футбол и силата на отбори от хора, които не са ходили на мачове. Инфекционистът подчерта, че за да може да се каже дали една ваксина може да се прави на бременни, следва да се направят обстойни клинични проучвания и това е част от пакета, който се представя при регистрацията на една ваксина. Доц. Мангъров подчерта, че за използваните сега ваксини за коронавирус данни няма поради това, че са създадени съвсем скоро и каквото се говори са празни приказки, защото няма доказателства нито за ефектите върху бременните, техните бебета, както и за мъжете, които ще участват в процеса на забременяване. “Нормалният срок за производството, за изпитването на една ваксина е не по-малко от 10-тина години” подчерта доц. Мангъров. Беновска попита конкретно - за 30-годишните жени дали ще се изисква доказателство, че са годна за забременяване, мъжете им трябва ли да бъдат ваксинирани и на жените над 50 години - ще им бъде ли забранено да планират бременност. Доц. Мангъров каза, че желанието за забременяване няма отношение към това дали ще бъде направена ваксина на мъжа и на жената. “Ако хората имат желание да се занимаят с тази много приятна дейност и искат да се ваксинират, трябва да им се каже, че за момента няма достатъчно данни за това какво може да се случи с плода на бъдещата бременност” подчерта доц. Мангъров.

Водещата постави хипотезата за хора, които не желаят да се ваксинират и са предпазливи поради липсата на изследвания, но същевременно са на първа линия и попита с какви доказателства тези хора ще могат да докажат фертилност и годност да забременеят и да извършат оплождащи процеси. Доц. Мангъров обясни, че за забременяване не се иска мисъл и ако искат да забременеят - директно се захващат с дейността. “Ако някои иска да ги ваксинира и насочи към главата им зареден пистолет и те се съгласят, може да ги ваксинира, но никой не може да ги ваксинира, ако те не искат” подчерта доц. Мангъров. Беновска обясни, че възниква хипотеза дали тези хора, които искат да имат деца, ще трябва да доказват годността си, за да се освободят от евентуална задължителна ваксина. Инфекционистът каза, че ваксините още не са задължителни и от неговата болница около 30 % от лекарите са се ваксинирали. Мангъров подчерта, че няма изискване за задължителна ваксинация и се надява да няма, защото това е особено страшно, особено с продукти, които не са минали всички стадии на клинично проучване по правилата на добрата клинична и производствена практика.

Личната предизборна кампания на доц. Мангъров; Гласност на неговите възгледи за коронавируса

“Във Вашата предизборна кампания, личната, доколко темата с COVID, ваксините, изследванията, правата на хората, възможността за тяхното ограничаване или вид регулация, да се изразя деликатно, ще бъде начело?” попита Беновска. Доц. Мангъров потвърди, че това ще е начело и той се съюзил с АБВ, защото имат едни и същи виждания по въпросите за коронавируса и мерките. “Аз не съм в АБВ, аз съм с АБВ и те са с мен, защото имаме едни и същи виждания по въпроса” подчерта доц. Мангъров. Инфекционистът коментира, че много хора са с различни политически възгледи ,но са от страната на мерките и ходят маскирани, но той е убеден, че ако тези хора успеят да се доберат до властта - те ще започнат да предлагат още от същото, а той не иска това да продължава.

“Вие имате ли достатъчно ефективност, според Вас, като представител на АБВ, да влезете в парламента? Достатъчно ефективност ли има тази партия да Ви направи народен представител в парламента?” попита Беновска. Мангъров отговори, че за момента от неговата страна има много малко хора и именно АБВ са почтени и отговарят на неговите виждания. “От Вашата страна на бариерата има много международни учени, специалисти, инфекционисти, общественици, икономисти и т.н., за които не получаваме достатъчно информация, но който се интересува може да прочете редица документи, знаете и Вие не сте сама птичка в полето в международен мащаб” каза Беновска. Доц. Мангъров потвърди, че има много хора в международен мащаб, които споделят неговите и не само неговите възгледи, но не получават гласността, която получават хората на противоположното мнение. Беновска сподели, че според нея, когато човек изповядва една теза и я подкрепя с факти и знания, той се бори за нейното осъществяване.

Премиерът Борисов - чува ли доц. Мангъров?; Промяна в действията срещу коронавируса; Уволняване на НОЩ ; Има ли компетентен епидемиолог в България?

“Вие кога за последно сте се виждал или общувал с Борисов и доколко той Ви чува?” попита водещата. Доцентът сподели, че се е виждал с премиера един единствен път през април и оттогава са се чували доста пъти, а последният път е бил преди повече от месец. “Все пак, не забравяйте, че ние сме страната с най-лежерните мерки и една причините, която се съобщава за сравнително добрите резултати, е именно този начин на прилагане на мерките, а не препоръчваното от щаба - талибански методи” подчерта доц. Мангъров.

“Ако Вие влезете в политиката, ще предложители ли ефективна промяна на органите, които решават точно какви мерки и как да се прилагат? Имате ли програма?” попита Беновска. Доц. Мангъров потвърди и обясни, че на първо място ще предложи да уволнят щаба и да се проведе разяснителна среща с всички лекари, на която да се обясни за какво става въпрос и какво да правят. Според него това може да се случи за една седмица и обясненията да са разбираеми и компетентни, а не да се говори на принципа - ако, то. “Както вървят нещата, точно преди изборите ще ни удари вълна и няма да стане нищо, но това са неща, които не са медицински. Това е медицина за политически цели” подчерта доц. Мангъров.

“Като уволните НОЩ - медицински щаб за политически цели, ако мога да Ви перифразирам, какъв орган ще назначите?” попита водещата. Доц. Мангъров отговори, че тази работа може да се върши от един компетентен епидемиолог, но не от настоящия санитарен инспектор. “Никъде няма формулиран такъв щаб, в който да стоят хирурзи, микробиолози и още не знам какви, които всяка сутрин да се изтъпанчват и да говорят врели некипели” подчерта доц. Мангъров. Беновска попита кой е компетентен епидемиолог. Доц. Мангъров сподели, че това е проф. Мира Кожухарова, която никой не чува, защото има “набедени генерали, ръководители на институти”, а истинските епидемиолози са на заден план. Доц. Мангъров подчерта, че проф. Кожухарова е човекът, който е действал по време на свинския грип, по време на епидемията от морбили и е била ръководител на института по заразни болести. Инфекционистът обясни, че не я номинира за най-добър епидемиолог, само защото я познава, а защото наистина е така. “Как се доказва това? Ето, много политици са били дълги години в политиката” попита Беновска. Доц. Мангъров коментира, че при епидемията от свинския грип никой не е разбрал, докато сега се надава вик до небето. “Цялата работа се дължи на една дилетантско управление на епидемичния процес” смята доц. Мангъров.

“Не ревнувате ли колегите си, че те са номинирани в този щаб?” попита Беновска. Доц. Мангъров каза, че е клиничен лекар и се занимава да лекува болни, а тук става въпрос за епидемиологичен проблем и начело трябва да бъде истински епидемиолог, а не хирург.

Граждански договор и клетва пред българските граждани

“Радио К2” и “Беновска пита” подемаме инициатива всеки от Вас, които се стремите към политиката, да подпишете граждански договор с всеки от нас и в този граждански договор да се ангажирате с конкретни действия и числа в полза на България, но да заявите и под клетва, че нямате мръсни пари и мръсни тайни. Можете ли?” каза Беновска. Доц. Мангъров потвърди и каза, че иска да му отворят досието, защото до момента на никого от тези на върха не са му прочели досието. Водещата попита доцента какво пише в неговото досие, а той отговори, че не знае, защото не го е чел. Беновска го попита и дали е бил агент на Държавна сигурност, а доц. Мангъров отрече. Инфекционистът заяви, че е готов да подпише граждански договор. “А, АБВ дали ще приеме тази хипотеза или Вие можете да действате самостоятелно?” попита водещата. На този въпрос доц. Мангъров отговори, че АБВ трябва да бъдат попитани, защото той не е в АБВ, но те го издигат, защото той няма силите да се бори самостоятелно, а за да си независим кандидат се изискват сериозни човешки, финансови и всякакви ресурси. “Аз съм един самотен, малък човек” каза доц. Мангъров. Беновска благодари на доц. Мангъров за разговора и каза, че се надява отново да се чуват и виждат, а доц. Мангъров каза, че след неговата победа ще се чуят.

Така завърши разговорът между доц. Атанас Мангъров и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” на 20-ти февруари 2021 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари