Доц. Григор Сарийски: В България от 30 години живеем със заблудата за пазарна икономика

33
Какво пазарно има в система, в която търговията на дребно зависи от 3-4 търговски вериги
Какво пазарно има в система, в която търговията на дребно зависи от 3-4 търговски вериги Снимка: YouTube

Какво пазарно има в система, в която търговията на дребно зависи от 3-4 търговски вериги

"В България от 30 години живеем със заблудата за пазарна икономика, но като се огледате, виждате, че няма нищо пазарно в тази икономика. Какво пазарно има в система, в която търговията на дребно зависи от 3-4 търговски вериги, 2 от които са на един собственик. Какво пазарно има в една система, която ви казва какво и колко да произвеждате, защото ЕС е точно това", отбеляза той, цитиран от БНР.

По думите му книгата казва, че постепенно преминаваме от условията, в които пазарът е бил действително свободен, към един пазар, в който условията се диктуват така, че да възникне концентрация, т.е. да се създадат условия за картелиране, а там, където ги няма, да бъдат изкуствено инспирирани.

В предаването "12+3" доц. Сарийски обясни разликата между индустриалния и финансовия капитализъм, които са застъпени в книгата. Майкъл Хъдсън говори за това как капиталът постепенно успява да изземе превес над политическия процес.

"У нас политическият процес никога не го е имал, не е бил автентичен. Още при самото възникване, беше "нарисуван" и разпределен по метода на квадратчетата и пренареждането съответно беше получено по същия начин", коментира той.

Сарийски посочи още, че според книгата и автора ѝ има определени сектори, които не могат да бъдат оставени на частната инициатива, като например комуналните услуги.

"Индустриалният капитализъм казва, че държавата трябва да създава условия, инфраструктура, комунални услуги и т.н., за да може хората да живеят добре и да произвеждат повече. Финансовият капитализъм казва обратното. Тази тънка подмяна, този преход се извърши "под килима", без хората да разберат как се извършва. В момента плащаме цената за този преход и тя е именно с увеличението на разходите ни за живот", обясни икономистът.

Според него политическият процес у нас е лесно дирижируем.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 26
    1
    Cgftre
    Абсолютно го подкрепям!!! Това,че знаем и си траем,е най големият ни проблем като нация!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари