Доц. Чорбанов: В много моменти маската може има негативен ефект

0
Маската за еднократно ползване трябва да се сменя реално на половин час", обясни ръководителят на департамента по имунология
Маската за еднократно ползване трябва да се сменя реално на половин час", обясни ръководителят на департамента по имунология Видео: Евроком

"Не виждам никаква причина в носенето на маски от учениците. Дълго се спори до колко ефективни са маските. Много хора дори казват, че те имат повече психологически ефект, отколкото реален такъв. Децата имат много по-интензивна дейност, те са много по-буйни, много по-енергични. Маската много бързо става мокра, което вече започва да става проблем. Доколко вече децата могат да носят тези маски, правилно да си ги поставят, доколко могат да изпълняват стриктно неща, които възрастните хора могат да изпълняват"

 Това каза ръководителят на департамента по имунология към БАН доц. д-р Андрей Чорбанов за новините на телевизия "Евроком".

"Нещо повече - опитът с училищата в държави, които не спряха училищата дори по време на пандемията показва, че сред детските колективи не се разпространява вирусът, нямаше болни деца. И от този аспект няма абсолютно никаква полза да се носят маски", коментира доцентът.

Той добави, че в много моменти маската може има негативен ефект, отколкото позитивен. Особено ако децата имат някакво стандартно заболяване от типа бактериална инфекция или някакъв друг тип инфекция - маската навлажнявайки я и не давайки възможност за свободно освобождаване на бактериите, които сравнително бързо ги дезактивира, задържайки ги в устната кухина може да доведе до обратен ефект.

"На много кратко време трябва да се сменя маската, за да бъде ефективна, да не се намокря, разбира се е важно и каква е маската. Доскоро се коментираше, че всъщност няма стандарт за маска и всеки може да използва такава, каквато иска. Има маски, които са по 50 ст., маски, направени в домашни условия, има и професионални маски. Професионалните маски, каквито са задължителни за хора, които се занимават с рискови дейности - каквито са лекарите или хората, които контактуват с много потенциални пациенти. Но сред населението - първо, че няма смисъл от този тип маски, а друг е въпросът дали могат да бъдат доставени или купени, тези професионални маски, които струват повече. Но имайки каквито и да е маски, на практика това обезсмисля до голяма степен сериозността на проблема, защото ако сложете една маска, която свободно се вее около устата, е ясно, че няма да има никаква защита. Маската за еднократно ползване трябва да се сменя реално на половин час", обясни ръководителят на департамента по имунология.

"Преди няколко месеца коментирахме доста сериозно дали трябва да се носят ръкавици. Ние ръкавици носим при лабораторни условия, за да предпазим кожата си от външни агенти, но всъщност това, което трябва да се знае е, че когато приключим с работа си те трябва веднага да се махнат, защото ръкавиците задържат много повече, каквото и да е върху повърхността си, отколкото самата кожа. Кожата има много защитни механизми на вродения имунитет, които защитават организма от външната среда. Например от кожата се отделят ензими, които разграждат именно РНК (генетичната информация) на някои от най-опасните вируси. Всички лаборанти, които работят с PCR тестове работят с ръкавици, защото те знаят прекрасно, че те пазят пробите от тези ензими, които има по пръстите на човек, така че както вече отпадна световната параноя по носенето на ръкавици, скоро се надявам да отпадне и световната параноя по носене на маски", даде коментарът си той.

Той коментира и разделението за носене на маски в училище. "Вероятността в коридора да се случи нещо различно, от това в час, е много малка. Зависи какви са децата, има такива, които са 1 час няма да кажат нищо, но аз имам добри спомени какво дете бях - доста активен по време на час с какво ли не. Тези деца ще бъдат еднакви в час, ще бъдат еднакви и в междучасието, аз не виждам никакъв смисъл от едно такова разделение", допълни имунологът.

Относно изолаторите, които са предвидени за деца, които могат да бъдат потенциално болни той каза, че това е част от абсурдите, които имат като идея. "Смятам, че в такъв случай училищата трябва да назначат още двама-трима психолози, които впоследствие да се занимават с тези деца, които са отделени като виновни. Едно дете, отделено в изолатор, освен да бъде накарано да се чувства виновно, няма какво да бъде направено".

"Най-адекватното е това, което направиха в много държави, образованието да продължи по нормалния начин. Да, трябва да се съблюдава личната хигиена, децата трябва да бъдат приучавани да си мият ръцете, но нищо повече. Това с масовите дезинфектанти навсякъде, във всички публични места, както и с тези мерки, на практика няма да промени нищо около тази заболеваемост. То се проявява между другото, защото може да се види добре, че огромната част от хората не носят маски на обществени места и въпреки всичко заболеваемостта не се покачва по отношение на хората, които са тежко болни. Ако я нямаше тази параноя и тази медийна пропаганда, обществото навсякъде по света, не става дума само у нас, нямаше да разбере, че има такова заболяване, защото по масовост и като крайна изява на тежко болни, то не е различно от стандартния грип, който има всяка година", обясни доц. Чорбанов. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари