Доц. Атанас Мангъров: В 80% от случаите коронавирусът протича леко

0
Човек дори може да не разбере, че го има
Човек дори може да не разбере, че го има Видео: Nova

„За да се случи това нещо, хора, които не отговарят на профила на хората, за които се очаква да бъдат с коронавирус, това означава, че наоколо има много други, които са ги заразили. Много е трудно да се установи кой е нулевият пациент”.

Това заяви нач. на детското отделение в СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров" доц. Атанас Мангъров в студиото на „Събуди се” по NOVA.

Дори и да се установи – какво от това? Той контактува с още не е ясно колко хора. Дори и да вкарваме всички контактни лица в болници, те много скоро ще се препълнят и няма да има къде да ти настаняваме и няма да има кой да ги лекува”, коментира още той.

 

"Това, което трябва да се разбере е, че коронавирусът не е особено опасна инфекция. Не може да се очаква, че всички тези, които са заразени, ще загинат”, категоричен бе Атанас Мангъров.

Това е заболяване, което клинически по нищо не се отличава от един грип. Това, което карахме през януари и което караме сега с грип тип Б, клинически е неразличимо. В 80% от случаите коронавирусът протича леко или безсимптомно. Човек дори може да не разбере, че го има. Симптомите са същите като при грипа”, обясни още той.

Хубаво е хората да ограничат контактите си. Това се отнася най-вече за възрастните хора", посочи Мангъров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари