Доставиха ядрено гориво за единствената в света плаваща АЕЦ

0
Планира се смяната на отработеното ядрено гориво със свежо да стане до края на годината
Планира се смяната на отработеното ядрено гориво със свежо да стане до края на годината

Планира се смяната на отработеното ядрено гориво със свежо да стане до края на годината

Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, достави ядрено гориво за първи реактор на единствената в света плаваща АЕЦ „Академик Ломоносов“ в град Певек. За достигане на най-северния град в Русия бе използван маршрут по Северния морски път.

Планира се смяната на отработеното ядрено гориво със свежо да стане до края на годината. Производител на горивото за всички руски атомни ледоразбивачи е Машиностроителният завод в град Електростал, Московска област.

Плаващата атомна централа има два реактора тип КЛТ-40С, като смяната на горивото се прави на няколко години, за разлика от това на стандартните наземни АЕЦ с голяма мощност. При тях има частична смяна на гориво на всеки 12-18 месеца. При плаващата АЕЦ се вади цялата активна зона на реактора и се прави пълно зареждане със свежо ядрено гориво.

Активните зони на реакторите КЛТ-40С на плаващия енергоблок „Академик Ломоносов“ имат редица преимущества в сравнение с референтните – за пръв път e използвана касетна активна зона, което позволява да се увеличи енергийният ресурс на горивото до 3-3,5 години между презарежданията.

Русия използва опита от експлоатацията на плаващата АЕЦ в проектите за реакторите за атомните ледоразбивачи от най-новата серия 22220. В момента на вода по Северния морски път са спуснати три атомни кораба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари