Допълнителен отпуск за отглеждане на дете

2
Новият отпуск ще бъде четири месеца и ще бъде и за майката, и за бащата
Новият отпуск ще бъде четири месеца и ще бъде и за майката, и за бащата Снимка: Дневник

Европейската комисия (ЕК) предлага нов допълнителен отпуск за отглеждане на дете – той да бъде четиримесечен и да бъде и за майката, и за бащата.

Това каза в интервю за БТА заместник-социалният министър Зорница Русинова.

В рамките на българското председателство голяма част от инициативите са за облекчаване на начина, по който един човек може да съвместява личния и професионалния си живот, коментира Русинова. Една от директивите, които България пое в рамките на своето председателство, е директивата за балансиране на професионалния и личния живот, допълни тя. 

Първоначалното предложение е отпускът да е четиримесечен и да се ползва, докато детето стане на 12 години. По думите на Русинова това обаче ще натежи финансово доста на различните осигурителни системи. Очаква се по време на българското европредседателство да бъде намерен баланс между страните членки и този срок да бъде съкратен до два или три месеца, което повечето страни членки считат, че е реалистично.

Има и дебат до каква възраст на детето може да се ползва този допълнителен родителски отпуск. Директивата би спомогнала по-голяма част от жените да имат по-добро участие на пазара на труда и да се чувстват по-пълноценни, защото, когато са спокойни за децата си, те се чувстват по-пълноценни на работа, Русинова. Тя отбеляза, че директивата цели и по-сериозно ангажиране на бащите. 

Дебатът за бъдещето на труда ще бъде една от темите на българското европредседателство, каза Русинова.

Тя посочи, че според проучване на Световната банка едва 20% от децата, които в момента са в първи клас, ще работят професия, която съществува към момента.Прогнозите са, че след 20-30 години за 20-30% от работната сила в световен мащаб няма да има достатъчно работни места, каза заместник-министърът.

Заради дигитализацията и споделената икономика изчезват професии, изменят се заетостта и начините на работа. Все повече ще се работи дистанционно и за по-малко часове.

По думите ѝ новите типове работни места ще изискват нова законодателна защита и България ще се опита да започне дебат по време на европредседателството, от който да излязат конкретни законодателни предложения за защита на хората.

За пазара на труда в България Русинова отчете ниска безработица - средно за страната около 6%, много по-ниска от средноевропейската. Младежката безработица също е по-ниска от средноевропейската - около 12%. В същото време обаче недостиг на кадри има почти навсякъде, включително и в шивашката индустрия, каза Русинова.

Най-голям е недостигът в туристическия сектор, като там проблемите са не само в броя на кадрите, а и в квалификацията им. Постоянен недостиг има в IT сектора, тъй като той е един от най-динамично развиващите се сектори в България.

Според Русинова голямото предизвикателство на пазара на труда е липсата на хора със средно образование, с техническа насоченост, все по-често се търсят технически специалисти, които да работят в предприятията. Тя отчете, че трудно се намира пресечна точка между търсенето на пазара на труда и интересите на младите хора, които са предимно в хуманитарните специалности.

Причината е, че голяма част от специалностите не се промотират в най-ранна детска възраст. Затова социалното министерство инвестира в ранно детско развитие, подкрепя дуалното образование и инициативите на образователното министерство, които дават възможност на по-ранен етап децата да се ориентират професионално.

От социалното министерство ще се опитат да включат в заетост групата на "нищоправещите" и демотивираните на пазара на труда с възможността да се възползват от нисколихвен кредит от 5000 до 50 000 лева, за да започнат свой бизнес.

По схемата "Работа" близо 10 хил. безработни ще бъдат активирани през 2018 г. Новото по нея е, че ангажиментът, който ще има работодателят, е в рамките на година да даде възможност на работника да мине през няколко вида работа. Да може в рамките на един-два часа в ден като днешния да почиства снега, останалите четири часа да работи с друг ангажимент.

Ако е необходимо, да отиде за няколко часа в предприятие, което има нужда от нискоквалифициран персонал, допълни Русинова. Друга новост е, че на всеки десет работника един ще служи като ръководител и ще контролира работата на останалите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари