Донка Байкова: Баничка на закуска, ориз – на обяд, а вечерята - с риба

3
Поне 3 дни, стъпка по стъпка, трябва да се преминава към по-леко хранене
Поне 3 дни, стъпка по стъпка, трябва да се преминава към по-леко хранене Снимка: Facebook / проф. Донка Байкова

Поне 3 дни, стъпка по стъпка, трябва да се преминава към по-леко хранене

Бавно трябва да изключим или ограничим храните, богати на животински мазнини – капама, свинско месо, както и тутманици, баници, баклави и пр. Това е нужно за да разтоварим организма си след празниците. Това каза диетологът проф. Донка Байкова в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

Усещаме се малко натежали след празниците и не ни е съвсем комфортно. Нужно е леко разтоварване на организма. Бързо възстановяваме формата си след обилни трапези, защото апетитът определя храненето – в делничните дни не ядем така, както по празници.

Масната и белтъчната обмяна трябва да бъде възстановена след обилното хранене по Коледа и Нова година. Това води и до по-добри тонус и работоспособност. Ако работим интензивно, можем да оставим в менюто си птичите меса. Препоръчвам риба, кисело мляко, извара, сирене – но нискомаслено, въглехидратна закуска като баничка, например, не е изключена. По обяд е нужно да ядем леки въглехидрати – ориз, картофи, бобови изделия са подходящи. За вечеря препоръчвам зеленчукови ястия с добавка на белтък – млечен продукт, риба или птиче месо, даде съвет проф. Байкова.

Поне 3 дни, стъпка по стъпка, трябва да се преминава към по-леко хранене, след което 3 дни можем да преминем към веганско хранене - много зеленчуци. Храната трябва да бъде богата на витамини и минерали, плодовете са много важни за този разтоварващ режим. Това разгражда алкохола в организма ни. Трябва да внимаваме със сока от кисело зеле, защото солта има ефект да задържа вода. Билковите отвари като черен и зелен чай са много полезни.

При всяка възможност трябва да се движим и да бъдем на въздух. Трябва да готвим с екстра върджин зехтих или слънчогледово олио, препоръча още тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари