Доналд Тръмп: Няма да защитим кюрдите

0
Те не ни помогнаха във Втората световна война
Те не ни помогнаха във Втората световна война Видео: The Guardian

Доналд Тръмп защити нахлуването на Турция в Северна Сирия, като каза, че кюрдският народ „не е помогнал на САЩ във Втората световна война“.

Решението на президента да изтегли американските войски от района беше посрещнато с ужас във Вашингтон, като републиканците и демократите остро критикуваха тази стъпка. Оттеглянето реално позволи на Анкара да започне дълго чаканата военна офанзива срещу ръководените от кюрдските Сирийски демократични сили (SDF).

Кюрдите не ни помогнаха във Втората световна война, не ни помогнаха в битката с Нормандия“, каза още американският президент, цитиран от The Independent. Тръмп заяви, че САЩ са помогнали финансово на кюрдските сили.

„Похарчихме огромни средства за подпомагане на кюрдите по отношение на боеприпаси, по отношение на оръжия, по отношение на пари. Те се бият помежду си от стотици години“, коментира още Тръмп.

"Турция обеща да защитава цивилните, да защитава религиозните малцинства, включително християните, и да гарантира, че няма да се стигне до хуманитарна криза. Ние ще следим дали те спазват този ангажимент," каза Тръмп в декларацията.

Позициите на американското ръководство за случващото се в Сирия се промениха няколко пъти. От подкрепа за съюзника Турция и после заплахи за икономическото унищожение през последните дни американският президент Доналд Тръмп премина в нова фаза, в която открито нарича "Извор на мира" "лоша идея".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари