Дона-Мария спечели бронзов медал от Международната олимпиада по математика

0

Бронзов медал от Международната олимпиада по математика за момичета спечели десетокласничката от МГ „Баба Тонка” – Русе Дона-Мария Радославова Иванова. Тя беше единственият представител на града ни на престижната надпревара, която се състоя в Минск, Беларус от 14 до 20 април.

Европейската олимпиада по математика за момичета – EGMO се провежда за четвърта поредна година. В нея от всяка страна участват по четири девойки, които се класират на базата на резултатите си от националните състезания през годината по математика и две контролни, които се организират от Института по математика и информатика към БАН. За първи път  момиче от Русе извоюва правота да участва в отбора на България за международната олимпиада.

В олимпиадата се включиха 109 момичета от 30 държави, не само от Европа. Състезанието се провежда в два дни. Момичетата решаваха общо шест задачи.

Останалите представители на България също завоюваха медали. Това са:

Деница Маркова – 11 клас от СМГ - София  – сребърен медал;

Виолета Найденова – 10 клас от СМГ - София  – сребърен медал;

Магдалена Георгиева – 12 клас от ПМГ -  Бургас – сребърен медал.

Отборът на България се класира на седмо място в отборното класиране, само на една точка след шестия, от общо 30 държави.

 

За Дона-Мария:

 

Това не е първият голям успех на Дона-Мария Иванова. През шестте години в Математическа гимназияБаба Тонка” – Русе тя е завоювала много призови места на националните състезания по математика, лингвистика, физика и няколко международни отличия. Най-големите успехи на Дона-Мария са:

 

  1. Бронзов медал от Европейска олимпиада по математика за момичета – EGMO 2015;
  2. Бронзов медал от Международната олимпиада по математика за младежи JBMO 2013, която се проведе в Анталия, Турция от 21 до 26 юни 2013 година;
  3. Два сребърни медала в индивидуално и отборно класиране в XIV Международно математическо състезание „Po Leung Kuk” в Хонг Конг  през юли 2011 година;
  4. Първо място в Националния кръг на математическото състезание „Европейско кенгуру” през юни 2012 година;
  5. Отлично представяне на Международното състезание „Австралийско кенгуру”  от 2009 до 2014 година. Грамоти Prudence Award за 2012 и High Distinction за 2014;
  6. Първи места на ученическите конференции през 2013, 2014 и 2015 година с разработване на различни реферати по математика: „Пермутационните игри и математиката”, „Получаване на двумерни многообразия чрез лепене на страните на 2n-ъгълник”
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първи учебен ден.
Ученик държи химикал в ръцете си и пита седящия до него:
- Брат, откъде се сменяше за кирилица?

Харесай Дунавмост във Фейсбук