Дом за възрастни хора в Бяла ще приютява бежанци от Украйна

2
През Бяла вече многократно са минавали семейства, бягащи от войната в Украйна
През Бяла вече многократно са минавали семейства, бягащи от войната в Украйна Снимка: в. "Бряг"

Община Бяла предоставя на украинските бежанци места за настаняване в Дома за възрастни хора „Флора“

 За това съобщи кметът на Бяла Димитър Славов пред „Бряг“ . Сградата разполага с 41 места, стаи с по две легла, има фитнес и лекарски кабинети. Зданието е съвсем ново и се отоплява със специална газова станция. Освен това дава възможност и за изхранване, тъй като разполага с уютна трапезария.

През Бяла вече многократно са минавали семейства, бягащи от войната в Украйна, разказва градоначалникът.

„Семейството ми има малък хотел в центъра на града, който предлага 10 стаи – обяснява Славов. - Украинците по интернет откриват адреса и идват тук да пренощуват напът за други градове. Снощи (в неделя б.р.) ме събудиха в полунощ шофьори на 5 автомобила, които отиваха за София. Обаче мъжете искат да има закрит паркинг, защото се опасяват, че някой ще им разбие колите. Опитах се да им обясня, че никой няма да посегне на колите им, но те предпочетоха да заминат за Плевен. След 10 минути се обадиха две жени с 5 деца – в едната кола с 2, а в другата - 3. Децата между 4 и 10 години, стоят навън под дъжда. Имали български корени, отивали в София при роднини. Настанихме ги в хотела - те за първи път виждат легло от 4 дена. Помогнах им с багажа да го качим до стаите, те ме помолиха за сешоар, ходих и им донесох. Докато говорим с тях, им се обадиха мъжете им – дали бяха в армията или на друго място, не разбрах, но ги питаха къде са и как са. Децата само повтаряха по телефона „Здесь очень красиво и хорошо“. Жената извади едно портмоне да ми плаща. Казвам ѝ – „Как така ще ми плащате, как така ще вземаме пари от такива хора!“. Обясних им – легнете, наспете се, а утре какво искате за закуска. А те ме питат : „И закуска ли ще има?“. Как няма да има, как да ги оставиш хората?! И както бързаха да тръгват на другия ден в 5 часа сутринта, спаха до 10 часа, отпочинаха си, закусиха и преди малко тръгнаха. Дадох им визитка и им казах да разпространят на всички, че в дом „Флора“ има места за тях. Показах им клип как изглежда домът. И жените пак се разплакаха. Кажете сега, тези хора с какво са виновни, защо трябва да преминават през това изпитание на войната?“, риторично попита беленският кмет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    цветанов съм
    кмета е от мойте хора, ама се стеснява да каже и за голееееемия хотел в велико търново - той е от чекмеджетата, пък малкото холтелче му го наредихме по една от европейските програмки,зер няма да вади пари от джоба си я, както казах наш човек, отчиташе се, и за мене имаше, ееееех какви годинки бяха, сега сушааааа за мене няма за други има, рива
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари