Полша затвори най-големия бежански център за украинци

2
Повечето от обитателите му вече са намерили дом другаде
Повечето от обитателите му вече са намерили дом другаде Снимка: БГНЕС

Повечето от обитателите му вече са намерили дом другаде

Полша затвори най-големия си бежански център, създаден за украинци, бягащи от войната в Русия, като заяви, че вече няма нужда от него.

Това се дължи на факта, че повечето от обитателите му вече са намерили дом другаде, съобщи "TVP World", цитиран от БГНЕС.

Решението идва, след като миналата година Варшава получи международна похвала за това, че е действала като основна врата на ЕС за украинците.

Около 1,5 млн. украинци се регистрираха за временна закрила в Полша през 2022 г., а милиони други пътуваха през Полша до други държави.

Много от украинците бяха посрещнати в частни домове като част от мащабни усилия за подпомагане, организирани от полското гражданско общество, но властите отвориха и няколко центъра за настаняването им.

Центърът в Надаржин, изграден на базата на изложбен център в покрайнините на Варшава, през пролетта на 2022 г. приюти до 9 хил. украинци.

Когато той беше затворен, около 300 бежанци, които все още живееха в съоръжението, бяха преместени на други места.

"Надаржин винаги е бил предназначен за временен подслон за бежанци", каза Дагмара Залевска, говорител на провинция Мазовия, където се намира центърът.

Сега затварянето му е оправдано и поради факта, че "броят на бежанците от Украйна, които пристигат в Мазовия, е незначителен".

Местните хуманитарни работници обаче твърдят, че внезапното закриване е изненадало бежанците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    На Марс.
    Интересно е, българите кой ще приюти при подобна бежанска ситуация - скарани сме политически със съседните държави. За турците има Турция, за циганите има Индия, а за българите, къде?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари