Доларът скочи до 20-годишен връх след изявленията на Путин

1
Доларът е широко възприеман като валута убежище по време на геополитическо напрежение и икономически стрес
Доларът е широко възприеман като валута убежище по време на геополитическо напрежение и икономически стрес

Доларът е широко възприеман като валута убежище по време на геополитическо напрежение и икономически стрес

Доларът достигна нов 20-годишен връх в сряда, след като президентът Владимир Путин заяви, че въоръжените сили на Русия ще свикат резервни войски - ход, който се очаква да удължи войната в Украйна, пише Financial Times, цитиран от агенция Фокус.

Индексът, измерващ стойността на зелените пари спрямо шест равностойни валути, добави цели 0,6% в ранните сделки в Лондон и достигна най-високото си ниво от 2002 г. насам. Паундът се понижи с 0,4% до 1,133 долара, а еврото загуби 0,7%, за да се закрепи под паритета от 0,99 долара. Индексът на MSCI за валутите на развиващите се пазари се понижи с 0,2%.

Доларът е широко възприеман като валута убежище по време на геополитическо напрежение и икономически стрес.

"Доларът запази добрата си инерция досега през тази седмица, като до голяма степен се възползва от търсенето на убежище, тъй като рисковите настроения остават доста крехки", каза Франческо Пезоле, валутен стратег в холандската банка ING.

Японската йена, която често поскъпва, тъй като местните инвеститори връщат средства у дома в периоди на пазарни сътресения, добави 0,3% в сряда до 143,33 йени спрямо долара.

Виктория Шолар, ръководител на инвестиционния отдел на Interactive Investor, заяви, че обръщението на Путин е "стимулирало търсенето на сигурни убежища" за йената.

Тя допълни, че комбинацията от търсенето на убежище и очакваното повишаване на лихвените проценти от страна на Фед стимулират търсенето на долара спрямо повечето основни валути.

"Доларът се покачва по-агресивно спрямо еврото, отколкото спрямо паунда, като се има предвид, че в четвъртък се очаква Английската централна банка да последва Фед с подобно сериозно увеличение на лихвите".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    3
    до 2
    Извинявай, теле, ама аз не се информирам като теб от Дунавмост и Блиц. :)) Такива "информации" се пускат заради краварофили като теб за да се радваш. Ей на, излизат информации за големи победи на украинската армия, за вдъхновяващи речи на твоят фюрер - Памперса.:) Кефи се, бе идиот! Кефи се и ръкопляскай възторжено по начина, по който вашите са ръкопляскали на Брежнев и Живков.:) То телето си е теле по ген, винаги си намира кравар.:)
  • 0
    2
    абе дунавмост
    Проверявайте си информацията, че ще докарате някой инфаркт на руския ибрикчия под мен
  • 3
    1
    русенец
    Глупости! Не проверявате ли преди да публикувате нещо, което сте копирали? https://finance.yahoo.com/quote/RUB=X/
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари