Доктор Минко Еврев: Най-малко 170 000 души имат репродуктивни проблеми!

0
Специалистът сподели кои са причините за стерилитета
Специалистът сподели кои са причините за стерилитета

При последното преброяване около 170 000 души имат репродуктивни проблеми, но това беше преди една година.

Това казва в интервю за Агенция „Фокус” д-р Минко Еврев - репродуктивен АГ специалист в Първа САГБАЛ „Св. София”. „Но да не забравяме, че постоянно идват нови двойки от смесени бракове, които живеят в чужбина и затова не може да се каже колко точно са хората у нас с проблеми с репродуктивното здраве. Статистиките се правят към края на календарната година, затова те са със сигурност над 170 000“, коментира д-р Еврев. По думите му през годините е имало момент, в който бройката е спадала, поради икономическата миграция, но сега отново с високи темпове започва да се покачва.

Той уточни, че през изминалия век най-честите причини за репродуктивни проблеми са били венерическите заболявания и то главно трипер и сифилис, но към днешна дата са полово-причиняваните инфекции, което най-често е хламидия, микоплазмата, урепламата, трихомоните. „Те водят до различни инфекции, уретрити, простити, салпингити, цистити. На следващо място идва ендометриозата, миоматозната матка (полипите)“, поясни д-р Еврев. Според него друг чест фактор е наднорменото тегло както при жените, така и при мъжете, което от своя страна води до разстройство в хормоналния баланс, а от там до ендокринен стерилитет. „Също така и ниското тегло е фактор, защото при жените той води до нарушения в менструалния цикъл, а от там до липса на овулация, до късна овулация, при което яйцеклетката вече е презряла и не става за оплождане“, допълни лекарят и подчерта, че не трябва да се забравя и стресът, който при жените води до ранна менопауза и ендокринен стерилитет, а при мъжете – до импотентност, влошаване на оплодителната способност на сперматозоидите. 

На преден план изниква и една нова социална причина, която се изразява в желанието на пациентите първо да се реализират професионално и финансово, а след това мислят за потомство. Доста от пациентите идват с почти напълно изчерпан яйчников резерв след 40-годишна възраст. И при мъжете годините оказват влияние на количеството и качеството на половите клетки“, каза още д-р Минко Еврев.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари