17 март е Световен ден на съня - кога имаме сънно нарушение?

1
Водещото нарушения на съня е безсънието, което обаче е признак, а не диагноза
Водещото нарушения на съня е безсънието, което обаче е признак, а не диагноза

Водещото нарушения на съня е безсънието, което обаче е признак, а не диагноза

На днешния 17 март отбелязваме Световния ден на съня. Денят се отбелязва под мотото “Сънят е от съществено значение“ за здравето.

Сънят е 1/3 от нашия живот. Едно огледало на нашия съзнателен живот, когато човек има проблеми в ежедневието си, обикновено има и нарушен сън. Всекидневието ни става все по-забързано, изскачат много глобални проблеми, това дава отпечатък и върху всяка една психика и подсъзнание“, казва д-р Нейко Нейков, невролог и специалист по проблемите на съня, цитиран от БНР.

По думите му за сънно нарушение се говори, когато сънят се отразява на съзнателния живот през деня.

Според него сънищата имат чист психологически ефект. Те ни създават сюжет грубо около 10 - 15 мин. преди да се събудим. Наличието на сънища е механизъм на съхранение на съзнанието, който се образува филогенетично.

Сънищата са предмет на психологията, те нямат обективна изява. Сънищата имат една много точна физиология, една цикличност, състояния на мозъка, които се редуват. Това имаме предвид под нарушение на съня, нарушаване на самата физиология, казва още той в ефира на “Нашият ден“.

Д-р Нейков обясни още, че нарушението на съня е един от критериите за поставяне на диагнозата при депресивно състояние:

“Смята се, че всеки един от нас ще има нарушен сън и до втората декада от живота си ще има поне една безсънна нощ. Идеята е какви са оплакванията, водили до нарушение на здравето на човек, водили до риск и дистрес и как можем да коригираме това“.

По думите му водещото нарушения на съня е безсънието, което обаче е признак, а не диагноза. Има още обструктивна сънна апнея, която в някои страни е водещото сънно нарушение, а също и Синдромът на неспокойните крака, който се среща често.

Какви медикаменти да избираме?

“Повечето неща, които се предлагат на пазара са хранителни добавки, защото сънят се лекува със специфични медикаменти, които трябва да са под контрола на специалист. Фитопродуктите имат своето място даже и в лечението на нарушения сън. Те обикновено са за по-леките състояния, когато пациентът е дошъл в началото. Много голяма част от тях целят успокояване на автономната нервна система“, казва още той.

Стресът…

Стресът около нас много често води до нарушен сън и понякога леките медикаменти успяват да се справят. Когато имаме трайно нарушен сън, над един месец сънно нарушение, тогава нещата са за диагностика и за сериозно лечение. Вече имаме много по-добри и изчистени медикаменти, които могат да бъдат адекватно използвани без пристрастяване на пациента“, посочва още специалистът.

Влияят ли атмосферните условия?

“Времето по-скоро влияе на психиката, което влияе върху съня. Мястото за сън би трябвало да е с един - два градуса по-хладно от стандартното, което обитаваме“, казва още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари