Доктор Дачев разкри подробности за смъртния случай в русенската болница

2
Мъж издъхна след преливане на заразена с малария кръв
Мъж издъхна след преливане на заразена с малария кръв Снимка: TVN

80-годишният мъж, починал в русенската болница, е бил с много заболявания – продължителна анемия, саркоидоза, освидетелстван е от ТЕЛК с определена степен нетрудоспособност, имал е и кардиологични проблеми. Той е лежал многократно в Университетската многопрофилна болница за активно лечение в Русе.

Установено е, че той има малария, но дали това е допринесло за смъртта му е въпрос от друга компетентност.

Това съобщи днес управителят на „Специализирана болница за активно лечение за пневмо – фтизиатрични заболявания д-р Димитър Граматиков – Русе ЕООД“ д-р Светослав Дачев, цитиран от ТОП НОВИНИ.

Именно там пък възрастният мъж е приет на 26 ноември с пневмония.

Той е консултиран със специалист – инфекционист и хематолог по повод на проблеми, които е споделил – продължителна анемия, повръщане и т.н. По повод на голяма пневмония е хоспитализиран.

В хода на това диагностично уточняване на втория ден нашата лабораторна лекарка откри, че всъщност заедно с анемията има и необичайни находки – съмнения за малария. Тя на минутата се обади в министерството и в Районната здравна инспекция в Русе. Човекът бе консултиран от специалист – паразитолог. Резултатът официално дойде доста по-късно, но още на другия ден ни се обадиха по телефона, за да ни кажат, че има малария“, уточни д-р Дачев.

Оказва се, че около 10 ноември е имало акция по кръводаряване, в която се е включил студент от африкански произход. Той е указал в задължителната по този повод анкета, че е боледувал от малария. Защо обаче това не е взето под внимание не е ясно. Младежът е издирен и също има доказателства от Националния център по заразни и паразитни болести, че има малариен плазмодий в кръвта. „Не знам дали е активен или в латентна фаза“, коментира д-р Дачев.

Всъщност нашият пациент, който почина при нас в нощта на 29 срещу 30 ноември 2 часа след полунощ, е заразен с тази кръв при предходно пролежаване в Многопрофилната болница – около 10-12 дни преди да постъпи при нас. Трудно е да се каже дали смъртта му има връзка с маларията. Аз лично съм с 31 годишен стаж и не съм срещал такъв случай. В Русе може би не е имало малария от 60-те или 70-те години на 20-ти век“, каза още д-р Дачев.

Той отбеляза още, че тежката фаза на тази болест би следвало да се развива по друг начин, не чрез пневмония, не през белия дроб, а по-скоро през черния дроб и мозъка.

Заключението на медиците по отношение на причините за смъртта на възрастния мъж пък сочат – прогресивно влошаване на сърдечно-съдовата и дихателната система. Аутопсия обаче не извършена, поради изрично настояване на близките на починалия.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари