Доклад на СЗО: Българите пият повече алкохол от руснаците

1
Българите пият средно по 12,7 литра чист алкохол на година
Българите пият средно по 12,7 литра чист алкохол на година Снимка: Impact Press Group

43% от пиещите у нас предпочитат твърдия алкохол, 39% бира, а 17% вино, показват данни на СЗО.

Българите пият средно по 12,7 литра чист алкохол на година според данни, публикувани в последния доклад на Световната здравна организация (СЗО) за влиянието на спиртните напитки върху здравето, пише 24 часа.

Българите се нареждат на едно от челните места сред всички държави в Европа.

Повече пият само в 7 държави - Молдова (15,2 л), Литва (15 л), Чехия (14,4 л), Германия (13,4 л), Ирландия (13 л), Люксембург (13 л) и Латвия (12,9 л). Плътно след България се нареждат Румъния, Франция и Словения с по 12,6 л. Данните в доклада са за 2016 г.

В Русия, където от години високата консумация на алкохол е смятана за национален проблем, годишно се изпиват по 11,7 л алкохол. В Полша средната консумация за 12 месеца е 11,6 л, а във Финландия - 10,7 л.

Основното количество алкохол в България се пада на мъжете - по 21 л следно на човек, докато жените поглъщат по 4,9 л средно. 2,3% от българите имат алкохолна зависимост, а 6,9% страдат от заболявания, свързани с алкохола. 43% от пиещите българи предпочитат твърдия алкохол, 39% наблягат на бирата, а 17% са любители на виното. 33,4% от населението над 15 г. е имало отделни епизоди на тежко напиване.

В световен план тревожните констатации на доклада са, че годишно от алкохол умират по 3 млн. души, като 2,3 млн. от тях са мъже. Казано иначе, спиртните напитки са виновни за 5% от регистрираните смъртни случаи всяка година.

Това е повече от починалите от туберкулоза, СПИН или диабет, твърди СЗО. Пиенето носи вина за 13,5% от случаите на преждевременна смърт сред младите хора на възраст около 20 г.. 29% от свързаните с употреба на алкохол смъртни случаи са предизвикани от травми, 21% на болести на храносмилателната система, 19% на сърдечносъдови заболявания. 

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари