Докато снимах "Бен Хур" комшия ми беше Морган Фрийман

0
Юлиан Костов е млад българин, който има всички шансове за многообещаваща кариера в Англия
Юлиан Костов е млад българин, който има всички шансове за многообещаваща кариера в Англия

Юлиан Костов (27) е млад българин, който има всички шансове за многообещаваща кариера в Англия, въпреки че живее там само от 5 години.

След броени дни е премиерата на филма Another Mother’s Son, където той изпълнява една от централните роли в лентата. Миналата година пък му беше поверена ролята на римлянина Луций в мегапродукцията “Бен-Хур”.

След 10 златни медала в плуването Юлиан решава да се отдаде на актьорството. Измежду 5300 кандидати от цяла Англия той попада в 160-те приети в Националния кралски младежки Театър, което дава ясен сигнал на Юлиан, че има талант. Атлетичният варненец е разностранна личност - борави добре с езиците и се справя адекватно с различни спортове като плажен волейбол, футбол, тенис на маса и катерене.

Българските зрители го гледаха като един от участниците в риалитито на БТВ “Африка: Звездите сигурно са полудели”.

- Юлиан, как точно вас избраха за филма Another Mother's Son. С какво блеснахте пред останалите кандидати?

- Филмът е по действителната история на руския военнопленник Фьодор и англичанката Луиза Гулд, която го приютява и укрива по време на нацистката окупация на остров Джърси, когато германците докарват 20 000, основно руски, “роби”. В AMAW студиото в този период тренирах върху точно тази част от себе си - малкият, уплашен самотен Юлиан, какъвто бе и героят ми. Пратих един видеозапис, после бях на проби с главната актриса, режисьора и продуцентите. Търсиха актьори в Англия, Германия, Русия, Хърватия, Полша и още няколко държави.

Гордея се, че решиха, че аз съм най-правилният избор

В моята глава обаче руснаците са руси и синеоки и мислех, че визуално не съм най-подходящият кандидат. Две седмици след като започнахме снимките, за пръв път се появи снимка на самия Фьодор и бях изненадан от смайващата прилика, която имаме. Вярвам, че това не бе случайно и ролята си ме е избрала сама в известен смисъл.

- Имате интересна история - как от отличен плувец с много републикански награди скочихте в дълбоките води на киното и се оказахте с главна роля в Англия?

- Плуването безспорно ми се удаваше, но под управлението на Кирил Йорданов във Варна дълги години нямаше басейн. Дори зимно време бяхме принудени да плуваме в един коридор на открит малък басейн без съблекалня, на 8 км от Варна. И все пак дори тогава отборът ни - “Черно море”, имаше национални и международни успехи. Може би плуването ме е научило, че дори да си аутсайдер и всичко да е срещу теб, можеш да станеш шампион.

- И докато плувахте в този единствен студен мрачен коридор, си мечтаехте да станете актьор?

- Киното ми въздейства още от дете много специално. Сега си мисля, че съм искал да се занимавам с това от малък, но то не е било формулирано в главата ми като конкретно желание. Когато бях на 21 г. и учех бизнес в Холандия, осъзнах, че да си актьор, всъщност е действителна професия, с която бих могъл да се занимавам. И така реших да се преместя в Лондон и да пробвам.

- Кой първи повярва във вашия талант?

- Първата си роля дължа на няколко души - Мариана Станишева, Башар Рахал и Валери Милев. Беше една от главните роли в Code Red - българо-американски зомби екшън филм.

- Самоук ли сте в актьорската професия?

- Първите три години бяха самоуки и интуитивни. През 2014-а започнах да ходя на класове по американската студийна система. Студиото се казва AMAW и е училище номер едно в Ел Ей за последните няколко години, има филиали по цял свят, включително и Лондон, където тренирам аз. Ходи се веднъж седмично, но ако искаш, може и цял живот да го посещаваш. Работи се строго индивидуално, търси се къде животът се пресича с актьорската работата, а не се сервира една и съща суха теория на всички ученици, докато не се убие всяка капка креативност и талант на артиста, както в родните академии. Също така те насърчават да работиш, докато тренираш. Вече четири пъти организирах курсове с мастър учителите от Лондон и Ел Ей в София с домакинството на “Ню Бояна” и се приема изключително добре.

- Умението ви да говорите английски с различни акценти определено ви помага, но как го правите?

- Предполагам се дължи на добър слух, желание и упоритост. Е, да, езиците ми се удават. Става дума за пренастройване и трениране на мускулите в устата и промяна на мястото, където звукът резонира при говорене. Да, играл съм с различни американски акценти, британски, руски, български и мога да имитирам и други любителски. Американският ми акцент е плод на усъвършенстване и може би идва оттам, че като дете гледах тв канала Cartoon Network.

- В “Бен-Хур” играете ролята на римлянина Луций, какво ви впечатли по време на снимките?

- Снимахме в Матера - древен град в Южна Италия, където в скалите са издълбани килии от монаси през средата на първото хилядолетие след Христа. Това е единственото място в света, където настоящите поколения живеят в същите къщи като предците им отпреди 9 000 години. Съответно и 5-звездните им хотели бяха пещери - бях съсед по пещера на Родриго Санаторо и Морган Фрийман, но се запознах само с Родриго.

- Може би ще ви накарам да се изчервите малко - случвало ли се е да се влюбите на снимачната площадка?

- Ха-ха, случвало ми се е да хлътвам, да.

- Брекзит показа, че англичаните не са чак толкова във възторг от чужденците. Как ви възприемат там, когато разберат, че сте българин?

- Ако някой човек изрази негативно мнение за мен или някой друг заради фактор като националност, религия и т.н. - значи е глупак и неговото мнение е напълно неадекватно, незначително и жалко и не заслужава вниманието ми. Рядко попадам на такива хора.

- Съумявате ли да се издържате с актьорство в Лондон, или се налага да давате и уроци по плуване?

- Дълго време се налагаше да си помагам. От 2-3 години вече не се налага.

НАКРАТКО

Харесвам Раян Гослинг и Асен Блатечки

1. Мечтана роля?

Всяка следваща е различен вид предизвикателство.

2. Любим актьор - световен и български?

От младото поколение: Раян Гослинг и Асен Блатечки.

3. Любим филм?

“Цар Лъв”.

4. Любима книга?

“Портретът на Дориан Грей”.

5. Любима песен?

Always на Бон Джоуви.

6. Ако можехте да върнете времето назад, какво бихте променили?

Нищо.

7. Идеал за жена?

Дълга тема.

8. Непростими неща?

Наглост.

9. Последното добро?

Вчера изхвърлих чужди боклуци от улицата.

10. Мото?

Вярвай в себе си.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари