Дойче банк: Доларът ще поскъпне рязко над 2 лв

0
Единната европейска валута вече изгуби 10% от стойността си спрямо щатския долар от май насам
Единната европейска валута вече изгуби 10% от стойността си спрямо щатския долар от май насам

Доларът може да поскъпне рязко до над 2 лв. Причина за това може да стане поевтиняване на еврото, за което е вързана националната ни валута. Курсът на еврото ще падне до 0,95 долара за евро до 2017 г., минавайки под чертата на паритета спрямо щатската валута за първи път от над 10 години, прогнозира вчера в своя традиционен месечен анализ авторитетната „Дойче банк".

Ако това стане, курсът на лева ще падне до 2,05 лв. за долар. Прогнозата на най-голямата германска банка е най-категоричната, която някога е публикувана от водеща финансова институция, макар че някои играчи залагат отсега на сценарий, при който обезценяването на еврото продължава. Единната европейска валута вече изгуби 10% от стойността си спрямо щатския долар от май насам, когато се разменяше за малко под 1,40 долара, за да падне до под 1,25 долара в четвъртък миналата седмица.

Ако прогнозата на „Дойче банк" се сбъдне, това означава до 2017 г. доларът да поскъпне с 34% спрямо лева. Това ще се отрази в повишаване на цените на горивата, които се търгуват на международните пазари в долари. Ще поскъпне и вносът от страни извън ЕС като САЩ, Русия, Япония и Китай, тъй като търговията с тях е в долари. Това може да доведе и до поскъпване на стоки като таблети, компютри и климатици, които се произвеждат в Китай и Япония.

Родни финансови експерти препоръчаха на гражданите да залагат на долара и в бъдеще да обръщат спестяванията си именно в тази валута.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари