Добромир Ганев: Спадът на ръстовете при цените на имотите ще продължи

3
Експертът добави, че през настоящата година не се очаква съществен ръст на лихвите по ипотечните кредити
Експертът добави, че през настоящата година не се очаква съществен ръст на лихвите по ипотечните кредити Снимка: Добромир Ганев / Facebook

Експертът очаква спадът да е до 5 на сто

"Спадът на ръстовете при цените на имотите вероятно ще продължи през настоящата година. Подобна прогноза можем да направим на база на сегашната ситуация, сегашното развитие на икономиката и информацията, която имаме за важни фактори като ръста на възнагражденията, лихвите по ипотечни кредити, нивото на предлагането, което е спаднало и други."

Това каза Добромир Ганев, председател на Управителния съвет на Национално сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ), който се включи в дискусионната среща "NextHome Black Sea" 2024: Черноморски форум за ваканционни имоти в Бургас.

"Винаги е трудно да се направи някаква прогноза за имотния пазар, но на база споменатите фактори очакваме да няма значими промени спрямо ситуацията през 2023 година. В момента все още наблюдаваме спад на ръстовете при цените. Ние нямаме спад на цените, а на ръстовете. През 2022 година имахме стойност от около 15 на сто, в момента е около 10 на сто и вероятно през 2024 година ще видим спад на ръстовете до 5 на сто", посочи Ганев, предаде БТА.

Той изрази мнение, че в дългосрочен план цените на имотите в никакъв случай няма да спаднат.

Относно броя на сделките, Добромир Ганев коментира: "Още в края на 2022 година прогнозирахме, че ще има спад на сделките, но той няма да е толкова дълбок, колкото беше в Съединените американски щати и Европа. Имаме спад от около 10 на сто на обема от сделки за миналата година спрямо предходната. Можем да кажем, че пазарът е в добра кондиция, дори много добра, защото 2023 година бе третата по сила година след 2007-а. Считам, че не можем да бъдем недоволни от развитието на пазара. Хората, които са закупили жилища, могат да бъдат спокойни, че са направили една добра сделка".

Бургас е единственият голям град у нас, в който се отчита ръст на започнато ново строителство и ръст на разрешенията за строеж, докато в столицата, Пловдив, Варна, Русе и Стара Загора се отбелязва спад през 2023 година. В повечето региони на страната се наблюдава спад в броя на сделките през 2023 година от 12-13 на сто спрямо данните за 2022 година, стана известно от думите на Ганев.

"Интересно е, че в Несебър има повече сделки, отколкото в Бургас. Това е така, защото този град е богат на имоти. Преди 2-3 години много инвеститори започнаха да строят там, тъй като заради ковид пандемията много хора започнаха да купуват имоти край морето. Имахме моменти със 100 процента ръст на сделките в Несебър", каза още председателят на УС на НСНИ.

Той добави, че през настоящата година не се очаква съществен ръст на лихвите по ипотечните кредити.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Дон Балон
    А аз пък се чудех какви са тези опашки по улиците а то било за имоти.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари