Добрич постави рекорд за най-дълга мартеница в света

0
Мартеницата е дълга малко над 43 километра
Мартеницата е дълга малко над 43 километра Снимка: Добрич Онлайн

Добрич постави нов рекорд за най-дълга мартеница. Тя е малко над 43 километра. В направата й са се включили доброволци от цялата област Добрич.

Идеята за създаването на мартеницата е на Българският младежки Червен кръст

„Идеята ни хрумна много спонтанно по време на една разходка по центъра на града, видяхме, че са започнали да продават мартенички, разпънали са мартенския базар. Решихме, че като една много голяма организация сме способни да направим нещо такова. В цялото плетене се включиха доброволците на БМЧК, 20 детски градини, 5 общини, СУ „Климент Охридски”, което е единственото училище, което се включи в плетенето", разказа областният координатор на Младежкия червен кръст в Добрич Александра Дралчева, цитирана от Добрич Онлайн

Близо 7 часа доброволците развиваха и опъваха километричната мартеница пред паметника на хан Аспарух в Добрич.

Нотариус преброи пред свидетели точно 362 обиколки и вписа в протокола дължината на мартеницата – 43 432,76 метра. Официален протокол и снимков материал от рекорда ще бъде изпратен в централата на Гинес.

Освен да бъде поставен нов световен рекорд, идеята е мартеницата да бъде продадена на търг, като със средствата да бъдат финансирани инициативи на БМЧК, свързани с подпомагането на хората.

„Аз съм изключително изненадана и развълнувана, още не мога да възприема това число – 43 километра. Една огромна дължина, която никога не съм си представяла, че можем да достигнем. Това е един огромен успех за БМЧК и като цяло за Добрич, коментира Александра Дралчева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари