Добра поличба за Бургас

0
Това е единственото кенгуру албинос, което се ражда на българска земя
Това е единственото кенгуру албинос, което се ражда на българска земя

Бебе кенгуру албинос е най-новото попълнение на зоопарк “Бургас” и е неговият талисман.

То е единственото, което се ражда на българска земя. Бебето е скално кенгуру от вида балаби - по-малкият роднина на австралийското кенгуру, което живее в Нова Гвинея и на остров Тасмания.

“Раждането на бялото кенгуру е прецедент за страната, а според много от нашите посетители появата на бяло животинче албинос е добра поличба. Не само за парка, но и за Бургас”, казва собственикът на зоокъта Кръстю Дъбов. Той признава, че вече е получил оферти за продажбата на рядкото животинче, но отказал на всички.

Малкото още се крие в торбичката на майката си, затова никой не може да каже какъв е полът му.

В зоопарка има 600 животни, от тях 26 вида са само пауните.

“Нямам точни данни откога е в торбичката. Първо се показа една главичка с нежна розова кожичка. Едва преди няколко дни видяхме, че бебето вече е с бяла главичка и червени очички, също като майка си Снежанка. Кръстихме я така, защото пристигна при нас точно по Коледа и е чисто бяла”, обяснява Дъбов.

Докато чакат малкото кенгуру да се покаже, от зоопарка вече мислят за име на талисманчето. Дори умуват дали да не обявят конкурс.

Новороденото кенгуру е плод на любовта между майката Снежанка и таткото Валентин. Той е сиво скално кенгуру балаби. Вальо е в бургаския зоопарк от 3 г., а миналата година от Чехия пристигнала Снежанка.

“С Валентин веднага се харесаха. Кога точно е заченато малкото, не знаем. При този вид имаме извънутробен процес. Женското ражда малкото си с размер на червейче - около 3 см, което пропълзява в торбичката и там започва да се развива. След около 6 месеца - когато настъпи определено развитие, то излиза от торбичката и започва да води самостоятелен живот”, разказва Кръстю Дъбов, който е бивш учител по биология.

Преди около 15 г. той купува терен край минно село Черно море (сега квартал на Бургас) и създава овощна градина. Намеренията му са да се занимава със земеделие, но разбира, че това не е неговото призвание.

Решава да отглежда пауни и монтира няколко клетки в центъра на овощната гардина. Не след дълго мястото се превръща в първата за региона ферма за пауни, която става и търсена туристическа дестинация. Бившият учител започва да разнообразява фауната и неусетно птичата ферма прераства в голям зоокомплекс. Днес той разполага с 600 животни, а само пауните са 26 вида.

Сред по-интересните са ему, африкански черен щраус и златен скункс. “Изглежда точно като статуетката на “Господари на ефира”, но е истински. Доколкото знам, няма друг жив златен скункс в страната”, казва Дъбов.

Миещите мечки са сред най-любимите на децата, а платинените лисици - сред най-редките видове в Европа.

Бургаският зоопарк обменя информация с всички паркове в страната, даже и с някои от Европа.

“Правим замени, на нас ни предлагат животни. Съвсем скоро ще пристигне двойка бели вълци, ще има и други интересни животни”, обявява собственикът на зоологическата градина. Тъй като животните си искат своето, а за тях се грижат двама работници плюс собственикът, зоологическата градина търси осиновители.

“Вече имаме няколко фирми, организации, детски градини, месопреработвателни предприятия, които осигуряват храната за избрано от тях животно. Така можем да отделяме пари за непрекъснати подобрения”, казва биологът. Идеята му е да регистрира мястото като зоопарк с необходимия лиценз.

“С помощта на община Бургас подготвяме документация за лицензиране на зоопарка, надявам се до идната пролет нещата да се случат”, казва Дъбов. Това, което отличава зоопаркБургас” от всички останали, е, че няма бетонни алеи. Площите са затревени, животните се ширят в просторни домове, около които има много зеленина. Всичко е така, както е в природата.

“Когато изграждаме структурата на зоопарка, не изкореняваме плодни дръвчета, а всичко правим под тях. Така се получава един приятен ефект - посетителите не само разглеждат животните, но по всяко време могат да протегнат ръка и да откъснат праскова, ябълка или череша. А ако искат, могат да си наберат и да си купят плод на цени на едро”, обяснява стопанинът.

Дъбов почерпил опит от западни ферми, в които посетителите сами си берат, теглят и плащат плодове и зеленчуци на определени места в градините.

“У нас по този начин няма как да стане, но посетителите ни сами избират плодовете, а после плащат на изхода”, допълва Дъбов. След като зоопаркът получи лиценз, в него ще има и диви котки и маймуни, обещава биологът.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари