​До пет години хората в трудоспособна възраст ще намалеят с още 160 000 души

0
Бисер Петков очаква глад за среднисти на трудовия пазар
Бисер Петков очаква глад за среднисти на трудовия пазар Видео: БНТ

Тревожна статистика. До 5 години хората в трудоспособна възраст ще намалеят с още 163 000 души.

Проблема посочи социалният министър Бисер Петков. Затова нова стратегия за заетостта ще отговори на въпросите от какви обучения имат нужда работоспособните и как пазарът на труда да се справи с демографската криза, предава БНТ.

Задава се сериозен дисбаланс в структурата на заетите на пазара на труда. Това сочат прогнозни данни на социалното министерство. За да се избегне този проблем, нова стратегия ще синхронизира интересите на работещи и бизнес. На първо време мерките ще се обсъдят с работодателите. А междувременно от министерството ще продължат с опитите да върнат на работа неактивните и незаинтересовани хора основно чрез обучения.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Фокусът на политиката занапред няма да бъде върху субсидираната заетост, защото има достатъчно заетост в реалния сектор, а по-скоро ще бъде насочена изцяло към повишаване качеството на работната сила чрез инвестиране в обучение в прибавяне на нови квалификации, на нови умения и компетентности.

Преди три дни стартира и предоставянето на лична помощ за хората с увреждания, отчете Бисер Петков. Вече 15 500 души са кандидатствали за услугата, а за 94% от тях процедурата е започнала. Според министъра, тази услуга също ще даде добро отражение на пазара на труда.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Ние разчитаме, че част от хората, които се грижат за своите близки, които са в невъзможност за самообслужване и поради това не могат да практикуват своята професия да са активни на пазара на труда в резултат от това насищане на тези услуги ще могат да се върнат към пазара на труда и това е един резерв на който също разчитаме.

Междувременно трудовите договори за асистенти в страната са вече 4 700. Продължава отпускането на помощи и за други подобни услуги - за личен и социален асистент и за домашен помощник. Ще стартира и на патронажната грижа за хора с увреждания и пенсионери. 

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари