До края на годината ще вземат финансово решение за магистралата Русе - Велико Търново

0
Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Нели Андреева при посещението си в крайдунавския град днес
Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Нели Андреева при посещението си в крайдунавския град днес Снимка: БНТ

До края на тази година трябва да има финансово решение за изграждането на новата магистрала между Русе и Велико Търново

Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Нели Андреева при посещението си в крайдунавския град днес, предаде БНТ.

В момента тече процедура от АПИ за избор на изпълнител за проектиране и строителство на участъка от Русе до Бяла и за обходният път на Бяла. Подадени са и конкретни оферти.

В новата Оперативна програма „Транспортна свързаност 2021–2027“, в проекта на тази програма е включен този проект Автомагистрала „Русе – Велико Търново“. Сега в момента програмата е за съгласуване и одобрение от Европейската комисия, изпратена през месец април от колегите от Министерството на транспорта. Очакваме ревизиите на Европейската комисия... Дали проектът ще бъде финансиран по Оперативната програма или не, до края на годината ще стане ясно. Даже може би септември, октомври“, каза още Андреева.

Тя добави, че все още на дневен ред е и темата за втори мост над река Дунав при Русе, но това няма как да се реши от служебното правителство.

Заместник-министър Андреева беше в Русе за кръщаването на първия специализиран кораб за драгиране на Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“. Кръстница на драгата „Янтра“ беше посланикът на Нидерландия у нас Н. Пр. Беа тен Тъшър.

Плавателният съд е доставен по проект, благодарение на който са инвестирани 20 млн. лв. в модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав.

През следващата година Агенцията вече ще заработи със собствено оборудване, част от което е и корабът „Янтра“. Така разходите за корекциите на речното дъно в критичните на реката участъци се очаква да намалеят поне два пъти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари