До дни ще е ясно ще имаме ли редовен кабинет

0
В сряда депутатите ще гласуват предложеното от ИТН правителство
В сряда депутатите ще гласуват предложеното от ИТН правителство Снимка: БТА

В сряда депутатите ще гласуват предложеното от ИТН правителство

България е на прага на гореща политическа седмица. До дни ще е ясно дали Народното събрание ще успее да излъчи редовен кабинет или ще се стигне до поредни, трети за годината, предсрочни парламентарни избори.

В сряда – 11 август, първа точка в дневния ред на депутатите е гласуването на кабинета, предложен от „Има такъв народ“. Ако той бъде одобрен, ще замени служебното правителство още същия ден, обобщава bTV.

Ако обаче не събере достатъчна подкрепа, президентът вероятно до края на седмицата ще връчи на ГЕРБ втория мандат, а те ще го върнат веднага.

Така стигаме до последния трети мандат. Ако и той не бъде успешен, то България отива към предсрочни избори. Възможните дати са 10,17 и 24 октомври.

Служебният премиер Стефан Янев отказа днес да прогнозира възможни сценарии при отхвърляне на проектоправителството на ИТН.

Все още няма яснота кои партии в парламента ще подкрепят предложеното от „Има такъв народправителство на гласуването в сряда.

Против проектокабинета на ИТН досега категорично се обявиха от ГЕРБ и част от „Демократична България“ - четирима депутати от „Зеленото движение“.

Цялостната позиция на десницата се очаква утре или във вторник. Също утре намеренията си ще обявят от „Изправи се БГ! Ние идваме!".

И двете формации обаче са по-скоро скептични по темата.

На другия полюс – сближаване на позиции има между ИТН и БСП. Вероятно социалистите ще гласуват „за“ бъдещото правителство, но и тяхната позиция ще е окончателно ясна до вторник.

ДПС засега запазват мълчание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари