До 15 000 лева безвъзмездно може да получи домакинство за солари на покрива

296
Ще има обаче изискване за класа на енергийна ефективност на оборудването
Ще има обаче изискване за класа на енергийна ефективност на оборудването Снимка: energiabg

Ще има обаче изискване за класа на енергийна ефективност на оборудването

440 млн. лв. ще бъдат отворени за кандидатстване за солари на покрива до края на годината - 240 млн. лв. са през министерството на енергетиката и за са домакинствата, а още 200 млн. лв. ще бъдат отпускани от министерството на иновациите, само че за соларни панели за бизнеса.

Това става ясно от писмен отговор на служебния министър на енергетиката Росен Христов на депутатско питане, пише 24 часа.

До 15 хил. лв. безвъзмездно финансиране може да получи домакинство, за да си изгради фотоволтаична система до 10 KW. Ще има обаче изискване за класа на енергийна ефективност на оборудването.

За изграждането на такова съоражение цените варират между 10 и 13 хил. лв. за фотоволтаична система, достатъчна да покрива нуждите на дадено домакинство.

Мрежова система с мощност от 3kW, 5kW, или при по-голямо домакинство - 8-10kW, са достатъчни за енергийни битови нужди. Например 5kW соларни панели са достатъчни за 4-5 членно домакинство. Подобна инсталация може да захрани хладилник, няколко телевизора, осветление с над 20 лампи, пералня, съдомиялна, сушилня, компютри, голям климатик или няколко малки, различни електроуреди, които не се използват постоянно, и дори водна помпа.

Помощ ще има и за изграждане на слънчеви инсталации за битова гореща вода - максималният размер на безвъзмездното финансиране се предвижда да е в размер до 1950,83 лв.

Средствата са от Националния план за възстановяване и устойчивост по компонента за нисковъглеродна икономика.

Общият бюджет е 240 млн. лв., като 140 млн. е безвъзмездното финансиране, осигурено по Механизма за възстановяване и развитие и 100 млн. лв. от национално публично и частно финансиране. Допустимите кандидати трябва да обитават собствено еднофамилно жилище или собствено жилище в многофамилна сграда.

По отношение на соларите за бизнеса държавата ще отпусне 200 млн. лв. към фирмите за ВЕИ и батерии за съхранение на енергия като част от третата отворена процедура по Плана за възстановяване до края на тази година, съобщи министърът на иновациите Александър Пулев преди дни. За тази процедура са допустими всички малки и средни предприятия от всички сектори, с изключение на земеделие, рибно и горско стопанство и производителите на електрическа енергия.

Допълнително условие обаче е фирмите да поставят батерия, която да съхранява тока. Няма да е имат право да продават електроенергията. Очаква се първите финансирания по проектите да се осъществят до края на 2023 г., като по проекта ще се предоставят до 50% от нужните средства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    24
    Пламен
    Само бегъл поглед да хвърли човек на изискванията ,одобрения от трима инжинери,топло,електро и строителен,и изпълнение от завършили втора и трета кв.степен ЦПО-та -хаха,извадени имена ,които и да искаш не може да откриеш и дали имат опит е друг въпрос...за една проста инсталация за БГВ,която мога и сам да си направя при наличие на ресурс,да неговорим за изпълнение на фотоволтаична система,която ти е за собствено ползване без право на продаване, но трябва изпълнение на предписанията по проект на ЕРП.При проверка в търговския регистър се оказа ,че на адреса на еднофамилната ми къща има рег, търговец,който незнайно как се е регистрирал на адреса и трябва да водя дело срещу него да си отрегистрира фирмата,и незнам колко още препани камъни ще има,но ако се захвана сериозно ще трябва да ме уволнят от работа.Е Резултата от така прокламираното чудо или помощ ,или ще е 0% усвояемост или 100%откраднаемост.
  • 4
    23
    Фигел
    Къде може да се получи повече информация и как става кандидатсването
  • 5
    22
    Русенец
    Сложи си 5 квт панели, но те ще правят ток денем, докато сте на работа. Вечер, като сте си у вас и ви трябва тока, соларните панели не произвеждат. Тези системи са удобни, ако ще продавате тока на ЕРПто. Ако искате да ползвате ток от соларни панели, ще трябва да си купите и акумулатори. Тяхната цена е сериозна, много сериозна и се сменят през 7 години, ако не се лъжа. Таман избиете инвестицията и трябва пак да инвестирате в нови. Затваряте се в един кръг, от който няма мърдане. Можете и без акумулатори, като отдавате тока в мрежата, да продавате на ЕРП. Но и соларните панели си имат експлоатационен срок. И тяхната инвестиция тъкмо ще изплатите и ще дойде време да ги сменяте. А старите трудно се продават, то не е имот, да си държи цената. Не, че няма файда от тази работа, но си направете хубаво сметка какви ще са ви разходите и какви приходите. Да няма скрити подводни камъни, за които да научите в последствие и да ви изненадат неприятно.
  • 1
    21
    [email protected]
    За повече информация кординати моля!!!😉
  • 0
    20
    МИМИ
    АЗ СЕ ИНТЕРЕСУВАМ.КЪМ КОГО ДА СЕ ОБЪРНИМ ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари