ДНСК неправи разлика между 3 и 6-седалков лифт

0

София, 12 август 2015 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" е изненадана от съобщение на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) по повод строителството на нов 6-седалков лифт в ски зона Банско, който не е включен в концесията и дори не е собственост на концесионера „Юлен“ АД. Национален парк Пирин е изключителна държавна собственост на всички български граждани.

МРРБ твърди, че „направена от Дирекцията за национален строителен контрол [ДНСК]служебна проверка е установила съответствие с плана за управление на паркПирин“ и действащия териториален устройствен план.“

Дали това е така? Странно е, че ДНСК не е установила ясните и скандални размнинавания между същестуващия 3-седалков лифт и новия 6-седалков, щом са проверявали документите, свързани с тях:

Според концесията и действащия териториален устройствен план сервитутът на 3-седалковия лифт под връх Тодорка е 1,93 хектара или 19 300 кв.м. Дължината на лифта е 2141 м. (Виж прикачения файл.)

Според становището на бившия екоминистър Станислав Анастасов (ДПС) от 2014 г., което разрешава строителството на 6-седалковия лифт и заради което тече проверка на прокуратурата, площта на сервитута на новия лифт е далеч по-голяма - 31 154 кв. м. Дължината на новия лифт е 2178 м. (Виж прикачения файл.)

Никъде в Плана за управление на Национален парк Пирин не пише, че е допустимо строителството в зоната за туризъм. Това установява и Министерство на околната среда и водите (МОСВ) през 2011 г., когато отказва да разреши на „Юлен“ АД да построи нов, 6-седалков лифт под връх Тодорка.
Никъде в Плана за управление на Национален парк Пирин и действащия териториален устройствен план не пише, че лифтът под връх Тодорка може да стане 6-седалков.

Всичко това показва, че държавна институция като Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) не си е свършила работата. Причините за това може да са две – некомпетентност или опит да се прикрие нарушение на офшорна фирма и част от националния парк да се прехвърли завинаги на анонимни частни собственици.

Коалицията "За да остане природа в България" настоява МРРБ да извърши проверка на дейността на ДНСК с участие на наши представители по случая със строящия се 6-седалков лифт Икрище-Тодорка. Ако се потвърдят посочените от природозащитниците данни, да се сезира прокуратурата и да се предприемат персонални промени в дирекцията.

Коалицията "За да остане природа в България" отново предупреждава, че ако държавата откаже да спре далаверата на ДПС и престъпното заграбване на територии от Национален парк Пирин от офшорна компания, това ще прехвърли политическата отговорност за отказа от спазването на законите в Пирин от правителството на Орешарски върху настоящето правителство на Борисов.

За контакти:

- Тома Белев, Асоциация на парковете в България - 0888100373

- Александър Дунчев, WWF – 088 55 11 0 22

Повече информация:

В Коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Байкария”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари