Днес църквата почита Свети Силвестър

0
Имен ден на 2 януари празнуват: Силвестър, Силвия, Силвана, Серафим, Горан, Горица
Имен ден на 2 януари празнуват: Силвестър, Силвия, Силвана, Серафим, Горан, Горица Снимка: БГНЕС

Имен ден на 2 януари празнуват: Силвестър, Силвия, Силвана, Серафим, Горан, Горица

Църковният празник Свети Силвестър се чества на 2 януари. Той е посветен на Свети Силвестър I, римски папа от 314 до 335 г. Свети Силвестър е известен най-вече с това, че кръщава император Константин Велики през 312 г. Това събитие е от голямо значение за историята на християнството, тъй като поставя началото на християнизацията на Римската империя.

В православната църква Свети Силвестър се почита като велик светец. На този ден се провеждат специални богослужения, в които се прославят неговите добродетели и заслуги.

В България Свети Силвестър се почита и с традиционни обичаи, свързани с чистенето на оборите и здравето на добитъка. На този ден се нарича още Риначовден, Волски празник или Карамановден.

В нощта срещу празника младежи, които са ходили да коледуват, обикалят домовете, в които има едър впрегатен добитък. Те влизат тихо в двора, без някой да ги усети, и изринават тортата от животните, която не е почиствана от Коледа. Помитат, след това вчесват животните и им слагат нова слама. В обора стопаните предварително са оставили торба с хляб, месо и вино. След като изринат тортата, риначите взимат торбата и си отиват, без да се обадят на стопаните.

В някои селища риначите написват на вратата на обора каква гощавка да им приготви стопанинът за празника. На самия празник стопаните канят риначите на трапеза у дома си.

Обичаят да се ринат оборите на Свети Силвестър се свързва с вярата, че това ще донесе здраве и плодородие на добитъка през цялата година.

Имен ден на 2 януари празнуват: Силвестър, Силвия, Силвана, Серафим, Горан, Горица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари