Днес отбелязваме световния ден на бащата

0
Днес отбелязваме световния ден на бащата

Всяка година третата неделя на юни честваме Световния ден на бащата. Така почитаме ролята на бащите в изграждането на характера на децата, но като цяло традицията повелява в това число да влязат всички мъже, които полагат грижи за децата и участват в изграждането на характера им – баща, дядо, чичо, друг роднина или наставник.

Легендата гласи, че още в развалините на древен Вавилон, преди 4000 години, едно малко момче нарисувало на глинена плочка пожелание в картинки до своя баща. Така се създала традицията на един специален ден за почит към бащите, която продължава и до днес в много страни по целия свят.

В наши дни празникът тръгва от САЩ през 1909 година от Сонора Смарт Дод, която по този начин желае да изрази обичта си към своя бащата. През 1956 година денят е признат от общата резолюция на Конгреса, а през 1972 г. президентът Ричард Никсън го обявява за официален празник в САЩ.

В някои страни като ден на бащата се отбелязва и 26 декември, когато е празникът на Свети Йосиф, но в повечето страни (над 50 в цял свят) той се празнува през третата неделя от месец юни.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари