Днес отбелязваме 143 години от Шипченската епопея

2
Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война през 1877 – 1878 г.
Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война през 1877 – 1878 г.

На днешната дата отбелязваме 143-та годишнина от Шипченската епопея

По този повод по-късно пред деня областният управител на област Русе ще отправи приветствие по случай годишнината към жителите на Русе и региона.

По традиция денят ще започне с панихида в памет на загиналите в епичните боеве. След църковният ритуал програмата ще продължи с изкачване на 890-те стъпала към Паметника на свободата на връх Шипка.

Точно в 10.00 ч. е предвидено да бъде запален Шипченският огън, а в 12.00 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя от институции и признателни граждани. През целия ден е обявен вход свободен за всеки желаещ да посети Паметника и да се докосне отблизо до родното минало.

Вчера там беше и официално издигнат националният трибагреник. Знамето е едно от най-големите в България –  60 кв. м.

До няколко дни се очаква да бъде обявена обществена поръчка за изработване на Проект за консервация и реставрация на Паметника. Подготовката за ремонтите дейности е в ход, като цялостната реконструкция на каменната фасада би трябвало да започне през следващата година.

Припомняме, че отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война през 1877 – 1878 г. Боевете, които се водят през август 1877 г. между защитниците на прохода и турската армия остават в родната памет и българската история под името Шипченска епопея.

Победата при Шипка-Шейново се възприема като достоен завършек на Шипченската епопея. В тази битка българските опълченци решаващо възпират османските орди да прекосят Стара планина. Проявеното геройство на българските юнаци на връх Шипка през 1877 г. по време на Руско-турската война никога няма да бъде забравено.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари