Днес е най-големият празник в САЩ

0
На 4 юли 2016 година се навършват 240 години от подписването на Декларацията на независимостта в САЩ
На 4 юли 2016 година се навършват 240 години от подписването на Декларацията на независимостта в САЩ

На 4 юли Съединените американски щати отбелязват националния си празник - Денят на независимостта.

На 4 юли се отбелязва и годишнина от даряването /1884 г./ от народа на Франция на народа на САЩ на „Статуята на свободата“ (висока 92 м, с тегло 255 т, създадена от скулптура Фредерик Огюст Бартолди и инженера Густав Айфел). На този ден през 1776 г. във Филаделфия, на конгрес с участието на тринадесет колонии, е подписана американската Декларация за независимост, подготвена от Томас Джеферсън. Оттогава денят се отбелязва като Ден на независимостта на САЩ и национален празник на страната.

Съгласно Декларацията САЩ са федеративна република, начело на която стои президент, избиран за 4 години, като той има право само на 2 мандата. Основният документ е действащата от 1787 г. Конституция. Законодателната власт в САЩ е в ръцете на конгреса, съставен от две палати – Сенат и Палата на представителите.

За близо 7000 души днешният 4 юли ще се превърне в сакрална дата. Защото на този ден те ще станат американци. На близо 100 церемонии на цялата територия на САЩ имигранти от всички краища на света ще положат клетва като натурализирани американски граждани, пише "Стандарт нюз". 

"Когато празнуваме рождения ден на нашата страна, над 7000 нови американци също ще отпразнуват сбъдването на мечтата им да получат гражданство", коментира директорът на имиграционната служба Леон Родригес. Според него тези нови американци ще укрепят устоите на нацията с приноса си към обществото и напредъка и ще се възползват от всички права, привилегии и отговорности като граждани на страната. В периода между 30 юни и 4 юли се очакваха да се проведат над 100  такива церемонии.

В петък 225 души от 55 страни положиха клетва за вярност в Обществената библиотека на Ню Йорк. САЩ имат дълги традиции в приемането и натурализирането на имигранти от цял свят. През последното десетилетие са били натурализирани над 6,6 милиона души. За да станеш гражданин на САЩ, трябва да си живял в страната три години, ако си женен за американец, или пет години, ако не си. Необходимо условие е преминаването на тест със сто въпроса, доказване на знания по английски, проверка от страна на ФБР и интервю. "Да стана американка за мен означава толкова много", казва французойката Клер Анжел, пристигнала от Нант през 2007 г. Тя е изключително развълнувана, че ще може да гласува на предстоящите избори.

Темата за имиграцията е важна част от дебатите в кандидат президентската кампания. Дискутира се дали е морално и практично да се издигат стени по протежението на мексиканската граница и дали да се забрани влизането на мюсюлмани в страната. За някои нови американци получаването на гражданство точно в този момент е от решаващо значение. "Аз съм мюсюлманин. Харесва ми да съм мюсюлманин, защото ислямът е красива религия. Работя здраво, за да издържам семейството си, и сега съм американски гражданин. Така че ще отида и ще гласувам за следващия президент", обяснява Бангали Даян, пристигнал в САЩ от Гвинея през 1998 г.

Марибел Тавера също проявява голям интерес да гласува на предстоящия вот. Тя пристига в САЩ преди 17 години от Мексико Сити, а двете й дъщери са родени в Америка. "С новото ми гражданство мога да направя толкова много неща. Мога да завърша образованието си, но съм готова и да гласувам. За всички латиноси, каквато съм и аз, е важно да могат да гласуват и да покажат колко сме силни. Начинът, по който някои политици мислят, не е правилен и справедлив", обяснява Марибел. Украинецът Денис Алексеев пък се влюбва в "земята на свободата" още от първия миг. И не само в нея. В Монтгомъри той среща любовта на своя живот Емили Барганър, жени се за нея и сега преследва американската мечта като горд баща на десетмесечна дъщеря и като официален американски гражданин.

Всичко започва, когато Денис идва в Монтгомъри да учи в Държавния университет на Алабама. "Животът тук ми даде невероятното усещане за топлота и гостоприемство срещна ме с невероятни хора. Смятам за голяма привилегия новия ми статут и нямам търпение да започна да давам своя принос към тази велика нация. За мен е невероятна част да празнувам първия си Ден на независимостта", казва украинецът. Със своята заплата той издържа семейството си от Украйна, което сега ще празнува с него. "Това е първият път, когато моите родители ще видят детето ми и за всички денят ще е много специален", казва Денис.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари