Днес е Димитровден

0
Какви са поверията?
Какви са поверията?

Какъв празник почита православната църква на 26-ти октомври? Кой празнува имен ден на този ден и какви са поверията?

На 26-ти октомври българската православна църква почита паметта на Свети Великомъченик Димитрий Мироточец. Днес всички познаваме този празник като Димитровден.

Смята се, че на този ден се бележи началото на зимата. Поверието гласи, че в нощта срещу празника небето се отваря и сбъдват най-съкровените желания.

През нощта срещу Димитровден можете да отправите молба към Бога в полунощ. Ако сте праведен, молбата ще бъде изпълнена, пише "Дама".

Дойде ли Димитровден, реколтата вече е прибрана и хамбарите са пълни. Според друго поверие през нощта срещу Димитровден овчарите хвърляли тояга в кошарата и ако на сутринта овцете лежали до нея, то зимата щяла да бъде студена и дълга.

На празника се извършват и гадания, които са свързани със стопанството. Свети Димитър се смята за повелител на зимните студове и снегове. В легендите се разказва как той разтръсквал дългата си бяла брада и започвал да вали сняг. Смята се, че поведението на домашните животни подсказва каква ще бъде зимата.

На 26-ти октомври отбелязваме празника на българския строител.

На 26-ти октомври имен ден празнуват: Димитър, Митко, Митьо, Димо, Димка, Димитрина, Димчо, Димана. Пожелаваме ви много здраве, щастие и успехи!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари