Днес е Благовещение - какво се прави?

1
Питката, намазана с мед, присъства задължително на трапезата
Питката, намазана с мед, присъства задължително на трапезата Снимка: Добринка Петкова

Благовещение всяка година се пада на 25 март

Празникът съвпада с Великия пост, но на този ден е позволено да се яде риба. Дори рибното ястие е едно от задължителните, които да присъстват на трапезата. Човек трябва да се чувстват сит, доволен и щастлив, за да може такава да му бъде цялата година, пише Actualno.com

Православната църква отбелязва деня, в който Архангел Гавраил се явява на Дева Мария, за да и съобщи Божията воля, че тя ще зачене и роди дългоочаквания Месия. Тази хубава блага вест дава и наименованието на празника.

В България Благовещение съвпада с настъпването на пролетта и затова е прието на трапезите да се поднася ястие с нещо зелено. Може да се сготви спанак, лапад, коприва или друга зелена храна. Рибата, както споменахме и по-горе, е другата задължителна храна. Питката, намазана с мед, е третото, което е важно да поднесем на трапезата. От нея се раздава и на съседите.

На този ден на малките момиченца се дупчат ушите, защото се счита, че няма да изпитват болка и раните ща зараснат по-бързо.

Счита се, че през целия ден на Благовещение всяка отрова губи силата си. Домакините премитат дворове и къщи, за да се предпазят от змийско ухапване. Пали се и огън за здраве, който след това прескачат. Не се препоръчва жените да докосват игли, куки и всякакви други остри предмети.

Прието е, че ако на този празник се посадят дръвчета, те ще са богато отрупани със сладки плодове. Много е важно на този ден да се стане рано. Вярва се, че ако кукувица те закука в леглото, може да те сполети болест.

На Благовец лястовици и кукувици прелитат над главите ни, за да съобщят, че зимата си е отишла и лятото е на път.

Има още едно поверие, което гласи, че ако кукувица закука, трябва да се хванеш за парче хляб или желязна паричка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари