Днес британският парламент ще гласува за Брекзит

0
Депутатите ще гласуват в деня, в който бе планирано Великобритания да напусне ЕС
Депутатите ще гласуват в деня, в който бе планирано Великобритания да напусне ЕС Снимка: БГНЕС / Архив

Британският парламент ще се произнесе днес за трети път по споразумението за излизането на страната от Европейския съюз, договорено от премиерката Тереза Мей, предаде Ройтерс.

Депутатите ще гласуват в деня, в който бе планирано Великобритания да напусне ЕС. Брекзит обаче бе отложен, след като Камарата на общините на два пъти отхвърли сделката на Мей с голямо мнозинство - през януари и по-рано този месец

Британската премиерка обеща да подаде оставка, ако долната камара на парламента одобри споразумението. Това изглежда повиши шансовете за прокарване на сделката, но източник от правителството призна тази сутрин, че "е малко вероятно" това да стане.

Ако все пак споразумението бъде одобрено, това изглежда ще изпълни условията, поставени от лидерите от ЕС, за да бъде отложен Брекзит за 22 май - преди изборите за Европейски парламент в периода 23-26 май, за да не бъде принудена Великобритания да избира евродепутати. В случай че сделката не мине, Обединеното кралство ще трябва да напусне съюза на 12 април, като дотогава ще трябва да представи план как точно ще стане това.

По-рано председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу изключи възможността за ново гласуване, освен ако не бъдат внесени съществени промени в споразумението. Вчера той позволи трети вот, след като стана ясно, че долната камара на британския парламент ще се произнесе само по част от сделката - същинското споразумение за оттегляне, но не и по политическата декларация за бъдещите отношения с ЕС.

Депутатите имаха право да предлагат за гласуване поправки, които да променят изхода от парламентарния дебат днес. Председателят на Камарата на общините обаче не одобри за дебат нито една от предложените общо три поправки, съобщи Ройтерс.

Иначе те предвиждаха както следва:

- Поправка А - отменяне на действието на член 50

Тази поправка бе предложена от депутата от Шотландската национална партия Ангъс Макнийл. Тя предвижда действието на член 50 от Лисабонския договор да бъде отменено и Великобритания да остане в Европейския съюз. Това предложение има известна подкрепа от депутати от различни партии.

- Поправка Б - упълномощаване на парламента

Тази поправка бе предложена от представителите на лейбъристката опозиция Гарет Снел и Лиза Нанди. Тя предвижда увеличаване на влиянието на парламента върху втората фаза от преговорите с ЕС - за бъдещите отношения след Брекзит.

- Поправка В - регионални събрания

Тази поправка бе предложена от лидера на Шотландската национална партия в британския парламент Иън Блекфорд. Целта й е правителството да бъде задължено да получи одобрението на регионалните парламенти на Шотландия и Уелс за всеки акт на напускане на ЕС.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари