Днес България е по-безнадеждна от преди 6 години

0
Това е равносметката за 6-годишния си престой в България на Даниел Кадик
Това е равносметката за 6-годишния си престой в България на Даниел Кадик Снимка: БГНЕС

"България днес е по-безнадеждна политически в сравнение с преди 6 години".

Това е равносметката за 6-годишния си престой в България на Даниел Кадик, ръководител на представителството на германската либерална фондация "Фридрих Науман" за Югоизточна Европа. Той си тръгва от страната след изтичане на мандата му.

"Когато дойдох тук преди 6 години, попаднах на протестите, които току що бяха започнали, за високите цени на тока, и аз си помислих, че съм дошъл в страна, който най-вероятно ще преобърне статуквото. Особено като имаме предвид протестите след това – срещу правителството на Орешарски. Но, за съжаление, виждам България днес по-безнадежна, отколкото я видях преди 6 години – с едно циментирано статукво, а също и с правителство и администрация, които няма да се променят особено", е равносметката на Кадик в интервю за Блумбърг ТВ България.

Той коментира подробно и ситуацията в Западните Балкани, която се наблюдава задълбочено от офиса на "Фридрих Науман".

По думите на Кадик премиерът Бойко Борисов е изиграл положителна роля с поставянето на приоритета "Западни Балкани". В същото време обаче вътрешните проблеми в държавите от региона остават и "този опит за пред Европа да се изгради една фалшива фасада не променя нищо".

Според Даниел Кадик обсъжданата възможност за размяна на територии между Сърбия и Косово като вариант да се реши спорът между двете държави изобщо не е добра идея.

"Не смятам, че размяна на територии би разрешила нещо по добър начин. Това няма да е първият път, в който се играе с етническите групи на Западните Балкани и се преначертават границите", смята анализаторът.

"Етнически чистите страни не са решението и са точно обратното на това, което създава Западните Балкани. Те са една много сложна смесица от етнически групи, култури и много сложно минало и ако се опитате да ги разделите, като формирате етнически чисти региони, това ще доведе до негодувание и вместо хората да живеят мирно помежду си ще започне разделение", каза Кадик.

По думите му, ако това се случи, има опасност от силно разделение на Западните Балкани и възпламеняване на етническите напрежения.

Според шефа във "Фридрих Науман" балканските страни трябва да се насочат към регионализация, а не към национализация.

"Дългосрочното решение е бъдеща европейска интеграция на Западните Балкани, за да може етническите групи да живеят мирно, както е било преди Югославия, социалистите и опитите за разделяне на региона", смята той.

Кадик в момента е оптимист за положението в Македония.

"След като ВМРО-ДПМНЕ си тръгнаха, аз бях силно оптимистичен, защото г-н Груевски беше изградил един автократичен режим. Сега съм силно оптимистичен, че Македония се опитва да навакса изгубеното през изминалите години време от момента, в който Груевски правеше всякакви инициативи да вбеси Гърция – името на летището, името на магистралата, новата парична единица, промените в центъра на Скопие. Всичко това целеше да подхрани македонския национализъм. Той се възобнови и това подклаждаше омразата на Гърция. Той (Груевски, б. р.) не искаше интеграция за Македония, защото това би значело да се отворят документите и да се види за каква огромна корупция става дума", смята Кадик.

Според анализатора основните геополитически играчи на Балканите не са само САЩ, ЕС и Русия.

"От няколко години виждаме една скрита война на Балканите и тя не е само между САЩ и Русия, а между САЩ, Русия и Китай, които са много активни в Западните Балкани. Китай играе изключително важна роля с безусловните кредити, с инвестициите в инфраструктура. Това е една асиметрична война. От Изток имаме едни безусловни пари, утвърждаващи определени режими, които нямат интерес към реформи. От другата страна, имаме западната страна с всичките поставени условия. За съжаление, виждам, че по-силна е източната страна", смята Даниел Кадик.

Според него значението на китайското влияние се е видяло и по време на срещата на върха в рамките на инициативата "16+1", която се проведе в София през юли.

"Китай гради един блок срещу Централна и Западна Европа. Вкарва се една линия на разделение в ЕС. Има една латинска поговорка "Разделяй и владей" и мисля, че това в голяма степен важи за китайската политика в Европа и Африка, защото китайската политика е властова политика, политика на силата", каза още директорът от "Фридрих Науман" пред Блумбърг ТВ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари