Дмитро Кулеба: Зеленски обмисля провеждането на избори, въпреки войната

0
Украинският президент заяви, че иска да се кандидатира за още един мандат
Украинският президент заяви, че иска да се кандидатира за още един мандат Снимка: Володимир Зеленський / Facebook

Украинският президент заяви, че иска да се кандидатира за още един мандат

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обмисля плюсовете и минусите на идеята за президентски избори през пролетта на 2024 г., заяви неговият външен министър, въпреки че има сериозни опасения относно начина на организиране на свободни и честни по време на войната с Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

След като Русия нахлу през февруари 2022 г., Украйна обяви военно положение, което забранява провеждането на избори.

Но се появиха някои призиви, включително от страна сенатора републиканец Линдзи Греъм, за провеждане на избори, дори и ако войната не бъде прекратена, като доказателство за устойчивостта на демокрацията.

"Ние не затваряме тази страница. Президентът на Украйна обмисля и преценява различните плюсове и минуси", каза Дмитро Кулеба, като добави, че изборите ще донесат безпрецедентно предизвикателство.

Украйна трябваше да проведе парламентарни избори през октомври и президентски вот през март 2024 г., припомня Ройтерс.

Кулеба направи своя коментар по време на онлайн участие в Конференцията за световна политика в Обединените арабски емирства, когато бе попитан дали Украйна ще проведе президентски избори през пролетта.

Той посочи проблемите, свързани с рисковете за сигурността и как да се гарантират гласовете на стотици хиляди войници, милиони украинци в чужбина и тези, които живеят под руска окупация.

Зеленски иска втори мандат

Зеленски заяви, че избори могат да се проведат, ако е необходимо, но че парламентът ще трябва да промени закона и ще е необходима помощ от страна на чуждестранните власти за покриване на разходите и намиране къде да гласуват милиони хора в чужбина.

Украинският президент заяви, че иска да се кандидатира за още един мандат, ако се проведат избори. Рейтингът му остава много висок, въпреки че е спаднал леко в сравнение с първата година на войната.

Русия контролира почти една пета от територията на Украйна и около 6 милиона украинци живеят в Европа.

Политически анализатори и някои опозиционни политици заявиха, че за Украйна ще бъде изключително трудно да гарантира свободен, честен и безопасен изборен процес, тъй като Русия продължава да нанася удари с безпилотни самолети и ракети.

Противниците на провеждането на вота се опасяват, че Русия ще се опита да провали вота, а политическите боричкания ще подкопаят националното единство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    3
    обмисля,
    щото го напънаха да ги обмисля, зеления си правеше сметка да се сниши, оправдавайки се с войната!
  • -3
    2
    любопитен
    Интересно ми е кога нашите путлеристи ще бъдат доволни, ако се направят избори в Украйна - Зеленски не се бил наял и иска още да цоца. Но ако не се направят избори - пак ще ревнат - защо няма избори. Нищо лошо няма в едни избори. Ако украинците не си харесват президента, чисто и просто ще избират друг. Да ама за ужас на пултеристите и ватенките Зеленски може да бъде преизбран и то с огромно мнозинство. Тогава ще гръмне и последната им опорка, че украинския народ не харесва своя президент, който се противопостави на руския империализъм. Вече рухна мита за "самая могучая и непобедимая" армия в света, провали се плана за тридневната "спецоперацийка" на Путлер. Ще се окаже, че украинския народ е борбен, героичен и решителен, особено когато става за защита на отечеството. Че те за разлика от българските комуняги на бягат да посрещат завоевателите с цветя, хляб и сол.
  • 4
    1
    брей
    Тоя украински боклук много нагъл и не се наяде. Харесаха му безплатните пари от запада и сега иска още 4 години да си държи държавата заложник и да краде.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари