ДКЕВР: Няма да увеличаваме тока през януари

0
Таксата “бедност” от 1 до 3% от приходите на енергийните компании
Таксата “бедност” от 1 до 3% от приходите на енергийните компании

Таксата “бедност” от 1 до 3% от приходите на енергийните компании

С председателя на ДКЕВР Светла Тодорова разговаря Марияна Бойкова

- Г-жо Тодорова, вие сте първият председател на ДКЕВР, който вдига цени преди избори. Защо го направихте?

- Щом казвате, вероятно е така. Но аз не само че не съм политик, но и никога не съм била обвързана с някоя партия. Така че съм човек, който се вълнува единствено от сектора, без да се интересува какъв ще бъде отзвукът в политическите среди. Защо точно сега решихме да повишим цените?

Защото според мен това беше изключително неотложно

Дали ще бъде направено през октомври, или през ноември, това наистина би било някакво политическо решение. Моето мнение беше, а и бях подкрепена от по-голямата част от комисията, че трябва да действаме бързо.

- Няма време, така ли?

- Няма време. Всички уважаващи се експерти в енергетиката са на мнение, че това трябва да се случи.

- Казахте, че съжалявате, ако поскъпването на електроенергията е вкарало “Атака” в парламента.

- Съжалявам, че казах това. Изразих свое лично мнение, защото “Атака” преди изборите се държаха изключително нецивилизовано. Тук, при нас, имаше много силни атаки, вкючително нахлуване в сградата. Позволих им да влязат, за да говорим, а те отправиха ултиматуми какво да правя.

- Увеличението на цените се прави при служебния кабинет, за да не е при кабинета на Бойко Борисов. И такава версия има.

- Не мога да коментирам такава версия. Отново казвам, че нямам никаква обвързаност с партии, нямам никакви контакти с ГЕРБ и с Борисов.

- Имахме балансирана енергетика и изведнъж се изсипаха 1000 мегавата скъпи възобновяеми мощности в комплект с американските “Марици”. На обществото му бяха обещани само 300 мегавата мощности от слънце, а не 1000. И защо трябва да ги плащаме?

- Заради закона. Приет е закон, подписани са дългосрочни договори, така че като регулатор ние не можем да не се съобразяваме с това, което е прието по закон.

Тези разходи може да са твърде високи, излишни, но са законни

- Но за тези ВЕИ-та ще плащат децата и внуците.

- Да, така е. Но тези централи са построени и присъединени по силата на закон. Вероятно може да бъдат предприети действия, които да намалят въздействието на тези цени към момент.

- Държавата да си ги плаща, откъде накъде ще натоварва потребителите? И защо ще възлага на една търговска компания като НЕК да извършва тези плащания?

- Аз също смятам, че държавата е отговорна. Колкото до НЕК - такъв е моделът, който е избран - да има единствен купувач. Затова компанията поема всички негативи. Ако се направи пазарен модел и цената на еленергията я определя пазарът, разликата между пазарната цена и тази по дългосрочните договори

отново трябва да бъде поемана от всички крайни потребители

- битови, небитови.

- Какво ще стане от 1 януари, какво се задава? На всяко тримесечие увеличени цени на тока ли?

- Не, не мисля, че трябва да бъде така. Докато държавата не предприеме действия, които да смекчат влиянието на тези цени, не мисля, че трябва еленергията да поскъпва.

- Да смекчи влиянието на цените на американските централи, на ВЕИ-тата, на кафявата енергия ли?

- Да. Но за кафявата енергия имаме лостове, които са свързани с това дали е високоефективно производството им, или не. Там действително ще отпаднат някои централи. Но дългосрочните договори и ВЕИ-тата са чисто законодателен въпрос и въпрос на преговори. Аз мисля, че цените за битовите потребители не трябва да бъдат увеличавани, преди да видим какво ще направи държавата. Всъщност увеличението от 1 октомври частично компенсира трите намаления на цените, които бяха направени през последните 2 г. Дори сега не е постигнато нивото от 2012 г. Имаме обективни и доказуеми предпоставки, че трябваше да бъде възстановени в някаква степен тези цени. И това е заради отпадането на 20% такса за ВЕИ-тата.

- Да го кажем ясно – увеличението от 9,79% покрива сумите от отменената от Конституционния съд такса от 20% на ВЕИ-ата.

- В цените от юли беше заложен приход в НЕК от тази 20% такса. А него го няма. Но по-важното е, че той никога не би могъл да влезе в НЕК.

- Той влизаше в бюджета, нали?

- Да, в бюджета. Защо в 8-те месеца, когато тази такса е постъпвала, нито един лев не е влизал в НЕК? Не могат да влязат, защото това е държавна помощ, която е забранена. Така че 75% от увеличението от 1 октомври е за компенсирането на тази такса.

- Заговорихте за такса “бедност”, която всички производители да плащат.

- Практиката на развитите държави е всички потребители да плащат някаква такса

- Потребители?

- Практиката е потребителите да плащат нещо, което да отива във фонд за подпомагане на социално слабите. Но тъй като в България една допълнителна такса няма да бъде приета, смятам, че такса върху производителите може да бъде наложена. Въпросът е, че при централите, които са на регулирания пазар, този техен разход ще трябва да бъде признат в цените на тока, така че крайните потребители отново ще компенсират.

- На какъв процент я изчислявате тази такса?

- Може да бъде между 1 и 3 процента върху приходите, достатъчно пари, за да удвоят сегашните помощи. Това не означава, че задълженията на държавата за подпомагане на социално слабите ще отпадне. Въпросът е да се разшири обхватът и да се увеличат помощите.

- Говорите за това какво ще правят парламент и правителство в енергетиката, но се започна от най-лесното да се вдигнат цените.

- Неизбежно беше. Нещо, което е очевидно, че трябва да се направи. Но сте права, че е най-лесното. Защото оттук нататък институциите трябва да работят заедно. И тогава идват проблемите.

- Казвате, че може би от 1 януари няма да има поскъпване на тока?

- Силно се надявам, че няма да има, ако не се случи нещо.

- А след това? Следващите три месеца, по-следващите три месеца?

- Нямаме планове за повишаване на цените, докато правителството и парламентът не кажат какво ще правят в този сектор. Не може ние да бъдем единственият орган, който да решава проблемите. Не сме ги предизвикали ние. Не увеличаваме цените, защото така ни харесва. И не е това начинът. Аз повече не си слагам главата в торбата - да увеличаваме цени, а някои други да си питат ушите.

- Как преживяхте атаката с яйцата?

- Не съм страхлив човек. Нещо, което хвърлят по мен, няма да ме изплаши. Но никога в живота си не съм си помисляла, че такова нещо може да се случи не спрямо мен, а изобщо в държавата, в държавна институция. Ако бях друг тип човек, сигурно щях да заведа дело, че ми се застрашават животът, здравето, че съм преживяла стрес. Не съм предприела такива неща, защото не мисля, че беше атака срещу мен, а срещу институцията.

- Вкъщи какво ви казаха?

- Мъжът ми каза, че по едно време щял да дойде в комисията и да набие тези, които си позволяват да се отнасят по такъв начин с жена му. Той смята, че подобно поведение от мъж към жена е абсолютно недопустимо, и второ – аз съм държавен служител. Той беше прекалено емоционално настроен, но каза – “Как може така да се отнасят с жена ми?!”.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари